Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Zepto je ime nove verzije ransomwarea Locky

    • 378 postova
    11. јул 2016. 10.33.50 CEST

     

    Nova verzija ransomwarea Locky koja je nazvana “Zepto”, zbog ekstenzije .zepto koju dodaje šifrovanim fajlovima primećena je pre nešto više od nedelju dana u spam emailovima koji stižu na email adrese korisnika iz celog sveta.

     

    Emailovi su naslovljeni različito, tako da potencijalna žrtva stekne utisak da sadrže neki račun, ili finansijski izveštaj ili kopiju dokumenta koju je navodno primalac emaila tražio.

     

    Naziv .zip fajla koji se nalazi u emailu je kombinacija korisničkog imena koje je deo email adrese i nasumično izabranih brojeva. Isto korisničko ime se koristi uz obraćanje korisniku sa “dragi” i “zdravo”.

     

    Zip fajl sadrži maliciozni JavaScript fajl. Kada se pokrene, on preuzima ransomware Zepto sa komandno-kontrolnog servera i pokreće ga.

     

    Preuzeti ransomware istog časa započinje šifrovanje fajlova i na kraju prikazuje obaveštenje koje sadrži uputstvo za žrtvu kako da pomoću Tor Browsera poseti jedan .onion sajt da bi tamo saznala kako da plati otkup.

     

    Locky, a samim tim i njegov naslednik Zepto, mogu da šifruju veliki broj različitih vrsta fajlova koje nađu na hard diskovima, ali i na USB i prenosivim diskovima i šerovanim folderima u lokalnoj mreži (čak i ako su “unmapped”), kao i u Dropbox folderima.

     

    Nažalost, još uvek nema alata za dešifrovanje fajlova koje je šifrovao Zepto.

     

    Plaćanje otkupa (oko 0,5 bitcoina) moglo bi žrtvama da vrati njihove fajlove, ali nema garancije za to. Druga mogućnost je backup šifrovanih fajlova.

     

    Save


    Poslednja izmena: 15. јул 2016. 10.28.36 CEST"