Forumi » Rešenje za sve probleme

Pazite na obicaje u zemljama u koje putujete

    • 1436 postova
    29. јул 2016. 01.06.11 CEST
    Ukoliko putujete u Grčku trebate imati na umu da većina toaleta ima loše kanalizacione cijevi i toalet papir ne može otići kada pustite vodu. Za Amerikance je tipično da traže bakšiš gde god da krenete - od konobara do hotelskog osoblja. Očekuje se da na restoranske račune dodate između 15 i 25 posto bakšiša.

    U Južnoafričkoj Republici morate pojesti ono što vam se da jer se negiranje može shvatiti kao znak nepoštovanja i može uvrediti lokalce. Lokalna plemena počastit će vas specijalnim jelom koje se neretko sastoji od insekata ili organa životinje.

    One koji putuju u Istanbul savetuju da ponesu čepiće za uši jer bi ih svako jutro vrlo rano mogao probuditi zvuk ezana koji se širi Istanbulom iz velikog broja džamija. U Poljskoj ćete morati plaćati odlazak u toalet pa pripremite uvek sitni novac.

    U Kini ne važi zapadna politika "pojedi sve s tanjira". Ukoliko to učinite, domaćin će misliti da želite još hrane i može se uvrediti.

    Ako koristite voz kao prevozno sredstvo u Indiji morate biti spremni na tuču pri ulasku u voz. No, ostatak vožnje bice vam ugodan jer su veoma kulturni i izvinuce vam se ako vas slučajno dotaknu.

    Meksikanci su vrlo srdačni ljudi pa nemojte da vas iznenadi ako vam se neki od njih "unese u lice" dok budete razgovarali. Dok se u Engleskoj ili Nemačkoj to smatra napadom, Meksikancima je to izraz prijateljstva.

    Francuzi se vole ljubiti i prilikom svakog pozdravljanja poljubit će vas dva puta u obraz. Za razliku od većine zemalja, u Bugarskoj micanje glavom levo-desno znači "da", a gore-dole znači "ne".

    Prije nego spremite kofere, dobro se raspitajte o zemlji u kojoj idete i njenim običajima kako bi vam odmor bio što ugodniji.