Forumi » Dome, slatki dome

Tajne krečenja koje će svaki prostor učiniti većim

    • Moderator
    • 592 postova
    05. август 2016. 10.41.11 CEST

    Efekt zagasitih i svetlih nijansi 

     


    Imajte na umu da zagasite boje apsorbuju svetlo i imaju tendenciju da prostor učine manjim tako što vizuelno približavaju zidove. Ali tamnije boje u detaljima koje ne prekrivaju veliku zidnu površinu mogu prostoru dati i dubinu. Nijanse u sredini određene palete koje nisu ni previše jarke, ali ni previše blede odličan su izbor jer daju živost manjim prostorima. 



    To su oni tonovi u kojima "veliki uticaj" ima bela boja. Tako na primer umesto patlidžan ljubičaste izaberite lila boju - ljubičastu ublaženu s dosta bele. 



    Ublažena boja, ona koju dobijate mešanjem sa belom stvara ugodnu i mirnu atmosferu, obasjava prostor, odbijajući pri tom svetlost, pa manje prostore čini vizuelno većima jer svetlije nijanse vizuelno udaljavaju zidove. 

     



     

     

    Boja u detaljima na neobičnim mestima 

     



    Prostor iza polica, oko okvira prozora ili nekog drugog neobičnog mesta obojite u omiljenu nijansu i tako prostoriji dajte dubinu. Ukoliko imate mali hodnik na ulaznim vratima, zidove u njemu možete da obojite tamnijom nijansom koju ćete postepeno posvetljivati prema dnevnom boravku, stvarajući tako utisak širine. 

     

     


     

     

    Kontrastni zidovi u različitim bojama 



    Iako se nekim dizajnerima enterijera ne sviđa ova ideja, dizajnerka Libi Langdon savetuje da ne bi trebalo da se bojimo upotrebe smelih boja u prostoru. Malo tamnija boja na jednom od zidova može učiniti da prostor izgleda veći. 

     

     

     


    Detalji u sobi stopljeni s bojom zidova 

     

     

    Kao što različita boja zidova može prostor vizuelno da podeli, isti tonovi detalja u prostoriji kao i boja zidova mogu da "ujedine" mali prostor. 



    U malim prostorima ova mala dizajnerska igra može da učini mnogo. Jastuci čija se boja slaže s bojom lampe i stapa sa sličnom nijansom na zidovima ili zavese koje odgovaraju stočiću pružiće dizajnersku atmosferu malom prostoru. 

     

     

     


    Proširite prostor prugama 

     


    Bojenje zidova u pruge predstavlja još jedan način igre bojama koja može vizuelno da izduži ili poveća prostor, u zavisnosti od toga kako postavite pruge. Ukoliko ne želite da sami radite bordure i mešate boje na zidove, možete i da zalepite tapete s uzorkom pruga. "Centimetre" prostoriji možete da dodate i ukoliko plafon obojite malo svetlijom nijansom jer će na taj način prostorija delovati više i prozračnije. 

     


     

    BITNA NAPOMENA: Bilo bi dobro da prilikom odabira boja obratite pažnju i na orijentaciju prostorije koju krečite. Ukoliko soba gleda na sever, do nje će dopirati manje prirodnog svetla, i za nju je uvek bolje birati toplije tonove. S druge strane, u prostorijama koje su okrenute prema jugu ili zapadu najbolje će se uklopiti plavi ili zeleni tonovi.