Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Česta promena lozinki može oslabiti sigurnost

    • Moderator
    • 779 postova
    10. август 2016. 14.26.28 CEST

     Česta promena lozinki može oslabiti sigurnost

     

    Gotovo svaki savet, koji se tiče lozinki, sugeriše da se one menjanju regularno. Međutim, ovo rešenje i nije uvek najbolja ideja, tvrdi Lorrie Cranor - FTC glavni tehnolog. Ona tvrdi da frekventno menjanje lozinki može dovesti do slabljenja sigurnosti.



    Cranor je ukazala na istraživanje Univerziteta Severna Karolina iz 2010. godine, koje je obrađivalo 10.000 isteklih naloga. Od vlasnika naloga se zahtevalo da menjaju svoje lozinke svaka tri meseca,  a umesto da svaki put smisle novu i potpuno nasumičnu lozinku, korisnici su se odlučivali za minimalne izmene postojećih lozinki i tako je bilo sa svakom narednom izmenom. Istraživači su takođe primetili da bi se sa svakom izmenom dodale brojke ili neki specijalni znak, kako bi se lozinke lakše pamtile.



    Naoružani ovim saznanjem, istraživači su kreirali algoritam, kojim su tačno uspevali da predvide lozinke u 17 odsto slučajeva i to u manje od pet pokušaja, tokom simuliranja onlajn sistema koji je korisniku odbijao pristup nakon više pogrešnih unosa lozinke. U simulaciji onlajn napada sa brzim računarima, 41 procenat lozinki je probijeno za manje od tri sekunde.


    Izvor:Benchmark