Forumi » Zenske price

15 najštetnijih laži koje govorimo sebi

    • 65 postova
    27. септембар 2016. 01.28.05 CEST

    Činjenica je da svi želimo sreću, zdravlje i unutrašnji mir, ali sve navedeno se dešava i ostvaruje kada “otpustimo” očekivanja o tome kako bi naš život trebao da se odvija.

    S ciljem postizanja pomenutog potrebno je da izbegavamo određene vrste laži koje se mogu činiti, prilično često, bezazlenima, ali i koje mogu napraviti i prilično veliku štetu i ostaviti nas  u stanju tuge, bespomoćnosti i letargičnosti. Sledećih petnaest laži biste trebali izbegavati po svaku cenu, ukoliko želite da živite srećan i ispunjen život.

    1. Ne radim dovoljno. Savršeni ste takvi kakvi ste u ovom trenutku; nemojte se porediti sa drugima i počnite da se cenite.

    2. Kada budem imala _____ biću srećna. Sreća vas neće “obuzeti” kada nabavite određene stvari; to je privremeno i prolazno. Umesto toga, radite na negovanju osećaja sreće u ovom trenutku, jer vam to može doneti više radosti u životu.

    3. Uradiću to sutra. I sami znate da to ne funkcioniše i da je, zapravo, laž. Umesto da konstantno govorite “Ja ću uraditi” počnite sa ispunjavanjem ciljeva kako biste mogli reći “Uradila sam”.

    4. Ja sam gubitnica, jer nisam uspešna. Zaboravite očekivanja o tome kakav bi vaš život trebao biti i fokusirajte na to kakav je on u ovom trenutku.

    5. Niko me ne razume. Da, svi na svetu misle tako i niste jedini kome je to palo na pamet. Umesto da se osećate otuđeno, jer se drugi ne slažu s vama, počnite da budete zahvalni na ovom kontrastu.

    6. Zauvek ću biti sama. Ne, nećete. Ipak, ukoliko tako razmišljate, sprečavate “dolazak” sreće u vaš život.

    7. Ne dešavaju mi se dobre stvari zbog grešaka iz prošlosti. Prošlost vas je oblikovala. Ukoliko mislite da ste grešili u prošlosti i da vam se zbog toga ne događaju dobre stvari u sadašnjosti, zapitajte se šta ste naučili iz tih situacija. To će vam pomoći da brže krenete napred.

    8. Moj život nije na pravom putu. Smatrajte da ste više na pravom putu nego što ste ikada bili. Sama činjenica da tako razmišljate pokazuje da imate ciljeve koje želite ispuniti. Fokusirajte se na dobro umesto na loše.

    9. Nemam kontrolu nad životom niti nad onim što mi se dešava. Sve je rezultat izbora koji ste napravili. To uključuje vaš posao, ljude u vašem životu pa čak i mesto u kojem živite. Ukoliko vam se nešto ne sviđa, prestanite da se žalite i preduzmite korake da to promenite.

    10. Moj partner je kriv. Definišimo to ovako: postoje osobe koje krive druge i osobe koje krivicu prebacuju na sebe. Bez obzira na sve, ne možete izaći kao pobednik, iz bilo koje životne situacije, sa osećajem krivice. Učite iz situacija u kojima se nađete, jer vam to može pomoći da se oslobodite osećaja krivice.

    11. Da me ta osoba zaista voli, ona bi uradila _____. Svaki put kada drugima postavljate uslove da urade nešto kako biste vi bili srećni, zapravo se osuđujete na propast. Uvek ćete postati žrtva neispunjenih očekivanja. Umesto toga, pružite sebi ljubav koja vam je potrebna i dozvolite drugima da vam “pokažu” i “daju” ljubav na njihov jedinstveni način.

    12. Moram “TO” uraditi. Uvek ćete imati listu stvari koje trebate obaviti – to je deo života. Umesto da pokušavate da sve uradite, fokusiraje se na ono što ste postigli i znajte da je to dovoljno.

    13. Nisam dovoljno vredna. Vaše ideje, stavovi, snovi i najdublje želje – sve je važno i sve se računa. Što više budete verovali u sebe i živeli život onako kako ga želite živeti sve više će vam biti jasno da ste dovoljno vredni.

    14. Moje mane su gadne. Stvari koje najviše mrzite kod sebe i nesigurnosti i navike koje pokušavate da prikrijete zapravo vas čine jedinstvenima i lepima. Gledajte na sebe na način na koji vas gledaju oni koji vas vole: lepi, divni i puni ljubavi. To ste pravi vi. Vaše mane vas ne definišu.

    15. Ne mogu verovati sebi. Imate interni sistem navođenja koji je najjači kompas. Što ga više slušate to ćete biti srećniji. Vaše srce zna pravi put. Verujte mu...