Forumi » Zaštita mobilnih uređaja

Na Play Store-u više od 400 malicioznih aplikacija

    • Moderator
    • 6 postova
    03. октобар 2016. 21.52.15 CEST

     

    Apple-ovom mobilnom operativnom sistemu iOS vrlo često prigovaraju zatvorenost, nemogućnost menjanja podešavanja, intefrfejsa i u komparaciji s Android-om ga nazivaju "ekstremno konzervativnim".

    Google je sa svojim Android-om "pokorio svet", otvoreni sistem, mogućnost personalizacije, sve izgleda divno i krasno dok se malo ne zagrebe ispod površine. Jer, upravo popularnost i relativna otvorenost Androi-a su idealna meta za one koji vam žele "uvaljati" maliciozni kod na vaš pametni telefon.

    Tako se pojavila informacija kako se na Google Play Store repozitoriju aplikacija nalazi više od 400 onih koje u sebi nose malware. Većina njih je "maskirana" u dodatke za pojedine igre, pa je tako jedna od njih preuzeta između 100 i 500 hiljada puta.

    Malware koji nose u sebi može na uređaj instalirati takozvani "SOCKS Proxy", čime se mogu kontrolisati zaraženi uređaji, a čak ih se može koristiti i za takozvane DDoS napade. Dodatni problem je što ove aplikacije nije otkrio Google nego kompanije koje se bave bezbednošću i uklonjene su tek nakon njihovog upozorenja.

    IZVOR itvesti