Forumi » Domaća rock muzika

Prljavo kazalište

    • 1436 postova
    08. октобар 2016. 16.28.18 CEST

    Pod snažnim uticajem punka, grupa nastaje 1977. godine u zagrebačkom predgrađu Dubrava. Inspiraciju za ime potiče iz epizode stripa "Alan Ford", kada članovi družine T.N.T. dolaze u pozorište nazvano Prljavo kazalište. Prvu postavu grupe činili su Jasenko Houra (gitara, rođen 1960.), Zoran Cvetkovic (gitara), Davorin Bogović (vokal), Niko Hrastek (bas) i Tihomir Fileš (bubnjevi). U početku su planirali da za pevača uzmu Davora Gobca koji je u to vreme bio u grupu Klinska pomora. Kazalište u startu nije imalo jasnu predstavu o muzici koju bi svirali, a pesma "Moj otac je bio u ratu" bila je prva koju su komponovali.

    Prvi ozbiljniji nastup imali su na Poletovom koncertu 1978. godine i već tad su provocirali publiku, trudeći se da detaljno razrade punk imidž. Prvim singlovima "Televizori" i "Moj tata je bio u ratu" skrenuli su pažnju medija na sebe, a 1979. godine su svirali na koncertu Bijelog dugmeta na stadionu JNA, kada su promovisali debi album. Tokom snimanja te ploče grupu je napustio Zoran Cvetkovic, a zamenio ga je gitarista Marijan Brkić. Komisija za šund nije oslobodila ploču poreza, verovatno zbog teksta pesme "Some boys" koja tretira homoseksualnost, ali to publici nimalo nije smetalo. Hourine pesme su se bavile traumama odrastanja, zabeleživši precizno senzibilitet tadašnjih mladih generacija. Njegovi iskazi najdirektniji su u pesmama "Sretno dijete", "Ja sam mladić u najboljim godinama", "Subotom uveče". Iako nevešto odsvirana, ploča je zbog originalnih pesama u to vreme proglašena jednim od najboljih debi ostvarenja u domaćoj muzici. Svoju posvetu Rolling Stonesima dali su na omotu koji je realizovao Piko Stančić, odlučivši se za crtež na kome je iseckan jezik Mika Džegera (Mick Jagger) proboden zihernadlom.

    Drugi LP "Crno bijeli svijet", snimaju 1980. godine u Milanu u produkciji Pika Stančića, a on je napisao i deo aranžmana. Iskazujujući se kao bolji svirači, odustaju od punka i nude pop ploču prelivenu tada popularnim ska zvukom, dok se gitare oslanjaju na tradiciju Shadowsa i Crvenih koralja. Houra opet postiže pun pogodak hitovima "Mi plešemo" (u originalu je trebalo da se zove "Mi pijemo"), "Crno bijeli svijet", "Neki moji prijatelji", "Nove cipele" i obradom "Sedamnaest ti je godina tek" iz repertoara Ive Robića. Praveći urbanu ploču, oni Zagrebu dodeljuju ulogu glavnog junaka svojih pesama.

    U to vreme Houra već pokazuje interesovanja za hrvatsku narodnu muziku, pa im se na promotivnom koncertu u Maloj dvorani Doma sportova, u jesen 1980. godine u pesmi "Mi plešemo" priključuje tamburaški orkestar. Januara 1981. godine u beogradskom Domu omladine u okviru manifestacije Pozdrav iz Zagreba, Prljavo kazalište trijumfuje pred publikom, mada je malo nedostajalo da im predgrupa Haustor ukrade šou. Pod pritiskom sve intenzivnijih angažmana, Davorin Bogović se povlači, tako da na trećoj ploči, "Heroj ulice", ulogu pevača preuzima Houra. LP su snimali u Švedskoj, u produkciji Tini Varge a udaraljke su svirali Šune Ferger (Sjunne Ferger) i Miroslav Budanko, dok je saksofonista bio Jan Gustafson (Janne Gustafsson). Novim pesmama Kazalište se opredelilo za bazičnu varijantu rocka, posebno u temama "Djevojke bi", "Sve gradske bitange" i "Lupam glavom u radio". Posvetu Brusu Springstinu (Bruce Springsteen), što je navedeno i na omotu ploče, Houra je dao u pesmama "Heroj ulice" i "Široke ulice", a Filu Kolinsu (Phil Collins) u baladi "Noćas sam izašao na kišu".

    Po objavljivanju ploče u vojsku odlaze Fileš i Hrastek, tako da su nastupali uz pomoć bubnjara Dražena Šoka i Zorana Cvetkovića koji je svirao bas. Dve godine kasnije, u grupu se vraća Davorin Bogović i sa njim snimaju album "Korak od sna" U saradnji sa Rajkom Dujmićem prave mirniju ploču sa koje se izdvaja pesma "Sve je lako kad si mlad", a tu je i obrada pesme "Milioner" iz repertoara Zvonka Špišića. Prateće vokale pevao je tada malo poznati Mladen Bodalec, jedno vreme član grupe Patrola. Posle pauze izazvane Brkićevim odlaskom u vojsku, početkom 1986. godine objavljuju "Zlatne godine". Umesto Bogovića pevačje Mladen Bodalec. Na njoj se Houra priklanja pisanju standardnih pop rock pesama srednje struje, što postaje karakteristika grupe tokom daljeg rada. Ploču je producirao Stančić, a poznatije postaju pesme "Ne zovi mama doktora", "Sladoled" i "Ma kog me boga za tebe pitaju". Istu formulu ponavljaju na albumu "Zaustavite Zemlju" 1988. godine Na njemu je pesma "Mojoj majci" koju je Houra napisao povodom smrti majke. Zbog stiha "Zadnja ruža Hrvatska", pesma postiže ogromnu popularnost u Hrvatskoj, ali ih mediji u jednom delu zemlje kritikuju zbog nacionalizma. Po objavljivanju ploče grupu napušta Marijan Brkić i prelazi u Parni valjak. Sa novim gitaristom Damirom Lipošekom sviraju 17. oktobra 1989. godine na zagrebačkom Trgu republike gde se po nekim procenama okupilo 200 000 ljudi. Sledeće godine objavljuju dupli živi LP "Sve je lako kad si mlad", snimljen na koncertima u zagrebačkom Domu sportova, novembra 1988. godine i na nastupu ZG Rock Forces Na četvrtoj strani našli su se studijski snimci sa debi singla i prva dva albuma. Za omot je upotrebljeno idejno rešenje sa prvog albuma. Nudeći standardan izbor materijala, snimaju LP "Devedeseta", u produkciji Mate Došena, a prateće vokale pevaju Davorin Bogović i Vesna Došen. Novi član grupe postaje klavijaturista Mladen Roško.

    Početkom devedesetih Kazalište često svira u inostranstvu, po hrvatskim klubovima Tokom rata grupa pauzira, a 1993. godine sa novim klavijaturistom Fedorom Boićem (ex ITD bend) objavljuju CD "Lupi petama" sa pesmama "Reci sve za Hrvatsku", "Pet dana ratujem, subotom se zaljubljujem" i sličnim. U pesmi "Uzalud vam trud svirači" gostuje tamburaški orkestar iz Vinkovaca. Tada objavljuju i kompilacijski CD "Najveći hitovi". Godine 1994. dobijaju nagrade Porin za CD "Lupi petama", za najbolje komponovanu pesmu pod uticajem folklora i za video "Koncert u HNK". Objavljuju i živu ploču, snimljenu na Božičnom koncertu na Dolcu i ploču "Dođi sada, Gospode". Krajem 1996. godine izlazi im CD "S vremena na vrijeme" u luksuznom omotu, ali sa predvidivim pesmama "Sretan Božić", "Dođi sada. Gospode", "Laku noć tebi, Zagrebe" i drugim. Materijal za ploču miksovan je i premasterizovan u Londonu uz pomoć Zok group koju predvodi Zoran Cvetković, a kao gost svirao je Mel Gejnor (Meli Gavnor) bivši bubnjar sastava Simple Minds.

    Krajem 1997. godine Kazalište je objavilo živi CD snimljen na nastupu u Lisinskom. Jasenko Houra je osnovao izdavačku kuću CBS (Crno bijeli svijet). O grupi su objavljene knjige "Lupi petama" (1993.) i "Prljavo kazalište" (1996.) koja za temu ima njihove nastupe u Kanadi, Americi i Australiji. Objavili su video kasete "Voljenom gradu" (1989.), "Koncert u HNK" (1993.) i "Božični koncert" (1995.).

    Diskografija

    Singiovi
    "Televizori&quo
    t; / "Majka" / "Moje djetinjstvo" (Suzy 1978.)
    "Moj je otac bio u ratu" / "Noć" (Suzy 1978.)
    "Modernadjevojka"/"Crno bijeli svijet" (Suzy 1980.)
    ".Mojoj majci"/"Topoteka House mix'7 "Marina" (Suzy 1989.)

    Albumi
    "Prljavo kazalište" (Suzy 1979.)
    "Crno bijeli svijet" (Suzy 1980.)
    "Heroj ulice" (Suzy 1981.)
    "Korak od sna" (Suzy 1983.)
    "Zlatne godine" (Jugoton 1985.)
    "Zaustavite Zemlju" (Suzy 1988.)
    "Sve je lako kad si mlad" (Suzy 1989. dupli koncertni)
    "Devedeseta" (Suzy 1990.)
    "Lupi petama" (CBS 1993.)
    "Zabranjeni koncert" (CBS 1994. koncertna kaseta)
    "Najveći hitovi" (Suzy 1994. kompilacija)
    "Božični koncert" (CBS 1995. koncertni)
    "Dođi sada Gospode" (CBS 1996. promo singl i CD)
    "S vremena na vrijeme" (Croatia Records 1996.)