Forumi » Novogodišnja i Božićna dekoracija

Zadivite goste prazničnom dekoracijom stola

    • Moderator
    • 1581 postova
    18. октобар 2016. 14.16.43 CEST

    Pri dekoraciji stola uvek treba da obratite pažnju na detalje – uskladite stolnjake i platnene salvete, tanjire i poslužavnike, a svu hranu koju stavljate na sto lepo aranžirajte. Tako će sve izgledati glamuroznije i lepše.

     

    Predstavljamo vam pet ideja za prazničnu dekoraciju stola koja ne mora da bude ni stereotipna, ni skupocena, a možete je napraviti sasvim sami.

     

    1. Pastelna lepota

     

    Ako planirate da goste iznenadite švedskim stolom, razmislite o pastelnim bojama umesto o tradicionalnoj crvenoj, zlatnoj ili zelenoj boji. Kolače poređajte u zvono sa stopom, napitke u istovetne staklene flaše, a neka servis bude u istoj boji. Ako nemate dovoljan broj istih posuda, napravite “kolekciju“ od onih koje su različitog oblika ali iste boje ili približne veličine.

    Neka se na vašoj svečanoj trpezi nađu činije, vazne i zvona u istoj boji, tako ćete ih “upariti“. Na zid okačite “uradi sam“ paravan od svetlucavih traka koje bi trebalo okačiti tako da lepršavo vise.

     

     

    2. Sat kao glavna zvezda

     

    Razmislite o tome da sto ukrasite onim čemu tu inače nije mesto – časovnikom. Međutim, u novogodišnjoj noći ga posebno ukrasite i istaknite dajući mu specijalno mesto na stolu, jer će vam biti i dekorativan i koristan. Budite sigurni da će vaši gosti gledati u sat još pre ponoći, a i izbeći ćete da se društvo ospe u potrazi za časovnikom kada se približi odbrojavanje do ponoći. Neki vintage model stavite na sredinu stola, baš kao na fotografiji, a ne zaboravite i da sa malo jednostavnog poljskog cveća ukrasite sto.

     

     

    3. Starinsko posuđe

     

    Klasika se ipak svima dopada, a ovog puta je začinite. Izvucite specijalni bakin servis “za posebne prilike“ i postavite sto u svetlim bojama, najsvedenije moguće. Ovu jednostavnu i elegantnu dekoraciju možete da upotpunite stonim jelkama koje ćete napraviti sami. Poklopite ih staklenim zvonom, a ispod njih pospite pirinač koji će izgledati kao sneg.

     

    Svakom od gostiju možete da spustite kao mini poklon jelku u tanjir, vodite računa samo da ne bude napravljena od delića koji otpadaju. Ukoliko nemate svečane čaše, obične ukrasite trakom u boji koja preovladava u aranžmanu ili ih iscrtajte bojom koju ćete kasnije oprati.

     

     

    4. Pokažite najdraže biljke

     

    Na sto možete da stavite i sobne biljke – ali morate voditi računa o tome da budu besprekorno sređene, da im ne opada lišće ili cvetovi, jer to nikada nije dobro rešenje kada ih treba staviti na sto sa hranom. Postarajte se da vam biljke budu u istovetnim saksijama, u istoj boji kao što su predmeti na stolu, a ako to nije slučaj privremeno ih stavite u neke ukrasne.

     

    Ako nemate iste saksije pribegnite jednokratnom i jeftinom triku – uvijte saksije u ukrasni papir i obavijte ih trakom, delovaće lepo. Još jedan savet – potrudite se da se, u jednobojnoj dekoraciji, jedan motiv ponavlja – zlatna traka, ili neka šara na primer. Tako na čašama, činijama, salvetama možete da iscrtate ili ispišete omiljeni motiv bojama koje se mogu skinuti kasnije. Ako niste vešti u pisanju, može da posluži ukrasna traka ili nešto slično.

     

     

    5. Divno svetlucavo

     

    Ne potcenjujte moć bele boje – kompletna beličasta dekoracija učiniće sto svečanim i elegantnim. Sa belom imajte u vidu jedan trik ako želite da izgleda glamurozno – obavezno joj dodajte srebrne ili šljašteće detalje. Nije bitno da li će to da budu sjajne kristalne vazne, srebrne činije, sjajni svećnjaci ili disko kugla. Ako ne raspolažete takvim predmetima ne očajavajte, možete ih lako napraviti. Dovoljan će biti svetlucavi „uradi sam“ svećnjak.

     

    U staklene čaše zanimljivog oblika poređajte sjajne srebrne perlice koje možete kupiti u bilo kojoj radnji sa ukrasima. Neka one posluže da se u njih zabodu tanke bele svećice – pored toga što će sijati, bacaće svetlost na srebrne kuglice koje će na sto doneti dozu glamura.

     

    Izvor


    Poslednja izmena: 18. октобар 2016. 14.17.51 CEST"
    • 1436 postova
    22. октобар 2016. 22.04.26 CEST

    • 1436 postova
    22. октобар 2016. 22.05.00 CEST