Forumi » Ljubav

Ljubomora

    • 87 postova
    21. октобар 2016. 23.22.49 CEST

    Ako vam lice pocrveni dok se vaš partner smeška i razgovara s potencijalnom konkurencijom, to je znak da ste spremni za novu stepenicu u vašem odnosu, smatra komunikološkinja Laura Guerrero sa Univerziteta Arizona.

    Ona veruje da ljudi koji su spremni da priznaju da su umereno ljubomorni mogu bolje iskomunicirati svoje želje i očekivanja od partnera, što je zapravo pozitivna stvar za vezu.

    Ljubomora ima još nekoliko dobrobiti, ali sve dok ima razumne temelje i ne prelazi u posesivnost i manipulisanje, izjavila je Guerrero za Fox News navela.

    Jedna od teorija ukazuje i da je ljubomora nasledna pa tako deca, čiji su roditelji pokazivali znakove ljubomore, i sami su više ljubomorni u kasnijem životu. Ipak, nije definisano koliko na to utiču geni, a koliko je to zapravo posledica gledanja takvog ponašanja i modela učenja.

     

    U ljubomori se otkriva pravo lice

    Način na koji partner reaguje na vašu ljubomoru govori mnogo o njegovoj samokontroli, stavovima, ali i načinu na koji vas doživljava. Kaže li vam iskreno "žao mi je što si se tako osećao/la" time pokazuje da mu je stalo do vašeg mišljenja i želi da imate dobar odnos. S druge strane kaže li vam "Ne budi glup/glupa, nećeš ti meni govoriti kako da se ponašam" otkriva da mu i nije previše stalo, ali i da vas ne poštuje.

     

    Ljubomora kao okidač strasti

    Naročito kod dugogodišnjih parova, koji su navikli na rutinu u vezi, ljubomora može biti pravi okidač strasti, smatra Guerrero.

    - Ona zapravo predstavlja odbranu vaše veze i podseća vas koliko vam je stalo, kaže Guerrero.

    - Ljude ponekad treba podsetiti kako je to videti partnera kao nekoga za koga se moramo boriti i osvajati ga, smatra profesorka komunikologije sa Univerziteta Boise, Heide Reeder.

     

    Nešto nedostaje ako ljubomora potpuno izostaje

    Davanje i primanje malih doza ljubomore, naročito ako su one prezentovane na šaljiv način, pravi su začin za vezu. Mnogi, koji se žale da njihovi partneri nisu nimalo ljubomorni, kažu kako bi voleli ponekad osetiti tračak tog zelenog čudovišta. Izostaje li ona u potpunosti, partneri se osećaju kao ih se uzima "zdravo za gotovo", a ljubomorom bi im partner dao do znanja da su poželjni i drugim ljudima.

     

    Ispeci pa reci

    Važno je ostati sabran, ne brzati sa zaključcima i prvo dobro razmisliti pre nego suočite partnera sa svojim optužbama. Razmislite postoji li opravdan povod za ljubomoru, zamislite situaciju s obrnutim ulogama i tek potom reagujte.

     


    Poslednja izmena: 21. октобар 2016. 23.27.57 CEST"