Forumi » Novogodišnja i Božićna dekoracija

Dekupaž - Novogodišnje kugle

    • Moderator
    • 1581 postova
    15. новембар 2016. 13.03.28 CET

    Za izradu novogodišnjih kugli u dekupaž tehnici biće vam potrebna veoma malo toga, što je na sreću veoma jeftino i lako za pronaći:

    • novogodišnje kugle (plastične) koje možete pronaći u skoro svakoj kineskoj prodavnici
    • sunđer (možete iskrostiti i neki za suđe stari)
    • bela akrilna boja ( i još boja po želji ukoliko želite da malo zašarenite vašu kuglu)
    • četkica (za fino nanošenje boje, šljokica i sl.)
    • šljokice (pa šta su praznici bez malo šljokica?)
    • bela konturna pasta (ukoliko želite da dodate malo “snega” na vaše kugle)
    • salvete sa novogodišnjim motivima ( u ovo doba godine ne biste trebali imati problema da ih pronađete)

     

    Proces izrade dekupaža na novogodišnjoj kugli

     

    Kada kupite željeni broj novogodišnjih ukrasa, veoma je važno da ih prebrišete alkoholom ili sredstvom za pranje stakla. Na ovaj način ćete odmastiti i očistiti sve eventualne nečistoće i masnoće, pa će farba koju budete nanosili biti mnogo trajnija.

     

    Novogodišnji ukrasi - kugle

     

     

    Nakon što ste pravilno očistili kugle, tada uz pomoć sunđera nanesite belu podlogu (belu akrilnu boju) tako što ćete je “tapkati”. Na ovaj način dobićete površinu koja nije potpuno glatka, već ima reljef, i podseća na sneg.

     

    Novogodošnji ukrasi-korak 1

     

    Kada ste sve kugle obojali u belo ostavite ih da se osuše (moraju dobro da se osuše, najbolje 24h). Pošto će biti nezgodno staviti belu boju na čitavu kuglu i sušiti, ukoliko to radite odjednom, možete je okačiti kako bi se ravnomerno osušila i kako se ne bi video trag kako je ležala na podlozi. Ipak, ako nemate zgodno mesto da ih okačite, onda predlažemo da prvo ofarbate jednu, pa nakon sušenja drugu stranu,

     

    Novogodišnji ukrasi- korak2

     

    Sledeći korak u procesu izrade novogodišnjeg ukrasa jeste odabir lepe salvete sa odgovarajućim motivom. Kako biste imali dobar izbor, pripremite se na vreme, te spremite veliki broj motiva i vrsta salveta. Ovako ćete razbuditi svoju maštu!

     

    Novogodišnji ukrasi- korak 3

     

    Kada ste se odlučili za željeni motiv sa salvete, kao i u svakom dekupaž procesu potrebno ga je iseći i odvojiti onaj najtanji deo na kojem se lepo vidi slika. Važno: nemojte nanositi prvo lepak pa onda pozicionirati salvetu! U salveta tehnici je jako bitno da sloj salvete postavite na željeno mesto, a onda četkicom nanosite lepak preko. Zapamtite: salveta je dovoljno tanka i kroz nju će se upiti lepak i odlično će je zalepiti! Vodite računa da se salveta ne izgužva jer je kugla zaobljena pa ćete možda imati manjih problema ukoliko se odlučite za neki veći motiv.

     

    Novogodišnji ukrasi-salveta

     

    Ukoliko ste sve uradili kako treba, onda bi vaša kugla trebala otprilike da izgleda kao ova na slici (vidi ispod). Motiv možete zalepiti i sa druge strane kugle, a možete ga ostaviti i samo na jednoj. Sada imate dosta prostora za dodatne elemente kako bi vaš novogodišnji ukras zasijao u punom svetlu!

     

    Novogodisnji ukrasi - korak 6

     

    Kako ovo ne bi bila samo obično dekupažirana kugla, evo dodatne ideje: pozadinsku belu boju učinite malo drugačijom, osenčite je nekom žutom ili drugom blažom bojom, kako bi “sneg” koji nanesete došao do izražaja. Ovaj tzv. sneg u stvari je konturna pasta u beloj boji koja se nanosi neravnomerno kako bo podsećala na snežne gomilice.

     

    Novogodisnji ukrasi - korak 7

     

    I ono najslađe za kraj: za svetlucavi i romantični izgled vaše kugle, odlučite se ipak da nanesete i malo šljokica. Pomešajte ih sa lepkom ili lakom (ukoliko ga imate) i dodajte malo sjaja vašoj novogodišnjoj kugli.

     

    Novogodisnji ukrasi - gotova kugla


    Poslednja izmena: 15. новембар 2016. 13.04.32 CET"