Forumi » Dome, slatki dome

Feng šui osvaja svet - U zdravoj kući zdravi ukućani

  • 1451 postova
  30. јануар 2017. 22.37.08 CET

  Kancelarije velikih kompanija, kuće poznatih, i ne samo njih, odmarališta u trendu - feng šui, drevna kineska veština koja uči kako se grade domovi sa pozitivnom energijom, nalazi sve više sledbenika.Ova tradicija stara preko 5 000 godina je i danas veoma aktuelna u Kini, i tamo se poštuje ne samo u uređenju unutrašneg prostora, već se po načelima feng šui kupuje teren za kuću i projektuje budući dom.


  Feng šui, što u prevodu znači »vetar« i »voda«, zasniva se na tradicionalnoj kineskoj koncepciji čoveka, koji je shvaćen kao posrednička snaga između prirodnog i božanskog. U centru filozofije je blagostanje, u svom najdubljem smislu: unutrašnja ravnoteža koja podstiče i harmoniju u ambijentu.


  U našem društvu oseća se sve prisutnija svest i želja da se nađu prostori koji bi bili »zdravi« i za duh. U tom traganju zapadna kultura, praktična i tehnološka, potražila je pomoć od Istoka, i u staroj veštini feng šui pronašla novi način da živi u harmoniji sa ambijentom. U Velikoj Britaniji je Ministarstvo za zdravlje savetovalo upravama bolnica da prouče znanja feng šui i uključe njegove principe u uređenje svog prostora, kako bi se pacijenti brže i bolje oporavljali.


  Dah prirode


  Prema drevnim tibetanskim učiteljima sve je prožeto jednom snažnom vitalnom energijom, ki (qi), »dahom prirode«, nevidljivom esencijom koja se nalazi svuda oko nas i daje nam sreću i blagostanje: ona je u nama i u našim kućama. Da bi se ta snaga održala u ravnoteži, čovek može da interveniše u prostoru koji ga okružuje i da ga uredi po principima feng šui. Analogno principu akupunkture iz kineske medicine, koji deluje na onim mestima na kojima dolazi do blokiranja energije. Preteča moderne geobiologije i bioarhitekture, veština feng šui pomaže da se odabere pravo mesto za stanovanje, da se na ispravan način osmisli i opremi prostor za stanovanje. Međutim, njegova primena se ne odnosi samo na domove koji se tek stvaraju; ako već imate kuću ili stan, možete je preurediti prema pravilima feng šui, i tako ambijent u kome živite učiniti zdravijim i harmoničnijim.


  Pet elemenata iz kojih se rađa harmonija


  Dom uređen po principima feng šui je, pre svega, mesto istančane uravnoteženosti: svetlo-tamno, prazno-puno, mnogo-malo, sve unutar prostora za stanovanje treba da bude u savršenoj harmoniji. Ovo, uostalom, nije strano ni našem zapadnom duhu: i u našoj kulturi »lepo« je harmonično i proporcionalno. Kada se ulazi u kuću prepunu stvari i nameštaja, instiktivno se oseća pritisak. Na isti način, prazna kuća izaziva nelagodnost. To je zbog toga što dve suprotne, ali komplementarne energije, koje su u osnovi filozofije feng šui, jin (yin)-ženski princip i jang (yang)-muški nisu u savršenoj harmoniji. U osnovi te ravnoteže je pet elemenata, koji su zapravo različite manifestacije energije ki. Svaki od njih predstavlja jedan kvalitet i uključuje u sebe različita značenja:


  Drvo je simbol »rasta«. Predstavlja detinjstvo, i kao takvo simboliše učenje i kulturu. Kao i drugi elementi, vezan je za preciznu prostornu orijentaciju: označava istok, jer se tamo rađa i sunce. Njegov oblik je izdužen, vertikalan, spreman za rast.


  Vatra je »realizacija« i kao takva daje energiju i polet. Simboliše kreativni trenutak, kratak i intenzivan kao što je i plamen. Elemenat vatre je povezan sa crvenom bojom, letom i jugom. Njeni oblici su trougao i piramida.


  Metal je faza »konkretizacije« i predstavlja praktičnost. Simbol je zapada, novca i ekonomije. I on ima svoju formu: kao novac je okrugao, bele i zlatne boje.


  Voda je »rasplivavanje«, transformacija, regeneracija u toku sna. Nalazi se na severu, nema jedinstvenu formu i plave je boje.


  Zemlja, humus, označava element koji sve čini mogućim. Idealno bi bilo da se nalazi u središtu ambijenta.


  Pet vitalnih energija bi trebalo da se harmonično smenjuju u životnom okruženju, zahvaljujući znalačkom rasporedu prostora, stvari i boja. Nijedan elemenat ne sme da prevagne nad drugim, ali je svaki u stanju da dominira nad svojom suprotnošću.


  Kuća srećnih ljudi


  Da bi se ostvario takav rezultat, od suštinske važnosti je položaj. Da bi vam sve to bilo jasnije, prenećemo kako je to u svojom projektu »Kuća srećnih duhova« realizovao italijanski bioarhitekta Mauro Bertame. Njegova kuća je predstavljena novembra prošle godine na sajmu Ekoforum u Monci (Italija). Idealna kuća, ako se gradi od temlja, trebalo bi da ima sledeće pozicije: ulaz na severu, kojim dominira voda, u harmoniji sa pet ostalih elemenata. Na istoku, koji se poklapa sa elementom drvo, trebalo bi da su dnevni boravak i trpezarija, mesta realizacije i odnosa sa drugima. Na jugu, strani sveta kojom vlada vatra, radna soba, mesto kreativnosti i meditacije; pored nje, u poziciji jug-zapad, spavaća soba, gde preovlađuje elemenat zemlje, shvaćen u zaštitničkoj ulozi; kupatilo i kuhinja na zapadu, kome odgovara elemenat metal, simbol praktičnosti, između ostalog tu zato da bi bolje kontrolisao konflikt između vode iz slavina i vatre iz šporeta.Takođe, kuća bi trebalo da ima pravilan plan. Kvadrat ili pravougaonik su pogodne forme i omogućavaju pravilan raspored prostora. Drugi oblici se mogu »doterati« dodatnim radovima.Idealan je otvoren prostor, kako bi energija ki mogla slobodno da cirkuliše kroz čitavu kuću. Pregradnih zidova treba da je što manje. Jedino kupatilo, mesto čišćenja, treba da je intimno i zatvoreno, kako se ne bi narušila harmonija drugih prostorija.


  Monotonija geometrijskih oblika i boja je štetna, dovodi do neuravnoteženosti između elemenata. Nameštaj je od prirodnih materijala, zaobljenih ivica, kako bi se olakšao prolaz energije ki.


  Ako u svom domu ne možete da ostvarite sve ove preporuke, ne budite malodušni. Uvek se mogu naći alternativna rešenja, koja će »popraviti« lošu orijentaciju i uneti željenu harmoniju.


  Feng šui »na kašičicu«


  Ogledala: ako se stave na »strateška« mesta, poboljšavaju prolazak energije. Oprez pri postavljanju u spavaćoj sobi: previše energije može da poremeti san.


  Svetiljke: stimulišu prisustvo energije. Posebno su za to pogodne lampe od kristala, jer podstiču energetski protok.


  Zvona: metalni štapići koji se kače iznad vrata ili na plafon smatraju se znamenjem sreće i dobrostanja. Svojim zvonom rasteruju negativnu energiju. Najčešće se stavljaju na ulaz u kuću.


  Kristali: podstiču vitalnu energiju. Odgovarajuće kristalne forme možete razmestiti po čitavom stanu.


  Biljke, cveće i voće: simboli su života i rasta, ali vodite računa da budu sveži i zdravi. Ne ukrašavajte prostor suvim cvećem.


  Fontane i akvarijumi: simboli vode, smatra se da privlače pozitivnu energiju. Nezamenjivi su u kući i vrtu.

  • 1451 postova
  30. јануар 2017. 22.40.26 CET

  Feng shui, pruža mnoštvo potentnih, povoljnih simbola koje možete da upotrebite da biste podstakli dobru sreću u svim oblastima svog života: bogatstvu, dugovečnosti, ljubavi i karijeri. Da bi uspeh bio potpun morate svoj kompletan životni prostor da uredite po feng šuiju, jer ovu ipak samo lekovi koji će podstaći vaš uspeh. Ukoliko ne poslušate naš savet nemojte očekivati ni veće promene u svom dosadašnjem životu. Ako se odlučite da promenite svoj život na bolje uz primenu feng šuija na svoje okruženje i uz upotrebu simbola sreće, u roku od tri nedelje možete očekivati drastične promene. Najpre morate shvatiti da je uredjenje stambenog prostora individualno i da zavisi od ukućana koji borave u njemu. Ono što prija vama neće prijati vašoj komšinici i obrnuto. Zato bi naš savet bio da se pre ovakvog korka obratite osobi koja se ovim poslom bavi profesionalno.Dobru sreću možete da podstaknete upotrebom nekih popularnih simbola dobre sreće sa spiska koji sledi:

  TRONOGA ŽABA
  Sa novčićem u ustima, poznata je kao simbol materijalnog prosperiteta. Ako je imate kao amajliju, talisman ili figuricu u svom stanu, poslovnoj prostoriji... morate da je okrenete ka zidu, ni slučajno ka vratima ili prozoru. Žabice se najčešće prave od metala. Vodite računa da žaba uvek stoji sama i da prostor oko nje nije pretrpan nekim drugim figurama. Možete da sakrijete nekoliko tronogih žaba ispod kauča ili ih postavite na stočić za kafu tako da stoje pod uglom u odnosu na vrata. Najdelotvornije bi bilo kada bi žabu držali u svom srećnom uglu, (koji najpre morate da odredite izračunavanjem svog datuma rodjenja).

  KORNJAČA SA GLAVOM ZMAJA
  Ova neobična figura je simbol uspeha, snage i napretka. Ukoliko želite da započnete novi posao (ili ste ga upravo započeli), obavezno kupite ovu amajliju. Figuricu kornjače sa glavom zmaja stavite iza radnog stola jer simbolizuje podršku i pomoć, a možete je držati i u stanu jer privlači bogatstvo. Zmaj je jedan od najjačih drevnih simbola, a kornjača je jaka i stabilna.

  NOVČIĆI
  (3, 6, 8 novčića...) Novčlići su vaš život „prizivaju“ – logično – novac. Po tvrdnjama poznavalaca kineske kulture, svaka porodica koja drži do sreće i materijalnog bogatstva svojih članova koristi ovaj amulet. Zapadnjaci su otišli korak dalje – od ovih novčića prave ogrlice i narukvice, a neki ih nose u tašnama umotane u zelenu svilu. Novčići najbolje deluju ukoliko ih postavite u gornji levi ugao prostorije.

  ZLATNI INGOTI

  Ingoti su kineski simboli novca. Obično se kombinuju sa novčićima i deo su tradicionalne opreme za, takozvanu, vezu izobilja (pored Bude, kristala...), ili se u kombinaciji sa kristalima i novčićima postavljaju kao simboli privlačenja novca i bogatstva. Postavite ih na vidno i sunčano mesto kako bi se uvek punili pozitivnom energijom.

  ZMAJ
  Nezaobilazni simbol, mitsko biće i jedan od nejčešće upotrebljavanih talismana. Veruje se da sonosi uspeh, sreću u poslovnom i privatnom životu, ali i dug, zdrav život. Po mišljenju mistika, ali i brojnih istraživača legendi, zmaj je jedan od najjačih talismana za zdravlje jer regeneriše unutrašnju snagu čoveka, čineći ga nepobedivim i „nedodirljivim“ – štiti od bolesti, a u nekim krajevima sveta veruje se da čuva i od bića nevidljivih golim okom.

  SLON
  Ova životinja u mnogim kulturama simbolizuje moć i ugled, a kao amajlija donosi boljitak na svim životnim planovima, posebno u sferi zdravlja. Snaga koja proističe iz ovog simbola dobro je poznata u Indiji i Kini, a sve češće se i Evropljani odlućuju da za svog „zaštitnika“ odaberu baš figuricu slona. Prema verovanjima, ukoliko nerotkinje nose ovu amajliju, ili spavaću sobu ukrase figuricama slona, ubrzo će ostvariti želju za potomstvom.

  KORNJAČA
  Pojedini narodi mrvili su oklop kornjače u prah koji su potom stavljali u tosebno izradjene medaljone i nosili ih oko vrata ili nožnog članka. Amajlija garantuje sigurnost, skladan život onih koji je nose kao zaštitu, pogotovo kada je u pitanju zdravlje. Deluje i kao zaštita od mračnih sila.

  ZEC
  U Kini je zec veoma cenjena životinja kojoj se pripisuju dobre osobine, najpre one vezane za dug život i duhovni mir. Emergija koju emituje talisman u obliku zeca poznata je i medju nomadskim narodima, a mnogi nose i zečiju šapicu kao simbol za sreću i dugovečnost. Indijanci kao veliki poštovaoci prirode i životinje, obavezno nose amajliju ove prelepe životinje. Veruje se da može da zaštiti žive od „nesmirenih“ pokojnika i da garantuje brz oporavak nakon hirurške intervencije.

  KRISTALI
  Kristalima se, pogotovo u Kini, pripisuju brojne moći, izmedju ostalih i lekovite, te mnogi posežu za ovim čudotvornim delom prirode. Jedan od najcenjenijjih kristala za očuvanje ali i poboljšanje zdravlja jeste gorski kristal. Treba ga nositi kao privezak na lančiću, a možete ga imati i u torbi ili u džepu, obavezno umotanog u svilenu maramicu. Čisti se tako što se ostavi u čaši slane vode na terasi tokom noći punog meseca. Veruje se da pomaže zarastanju rana i ćišćenju krvnih sudova.

  NASMEJANI BUDA
  Najneophodniji amulet kada su prosperitet na polju novca i karijere ali i uopšte čitavog života u pitanju. Veruje se da u Kini ne postoji ni jedan dom koji ne poseduje ovaj amulet. Bilo bi najpovoljnije da ga držite na stočiću u prostoriji u kojoj najviše boravite. Ukoliko ga budete mazili svaki dan postoje velike mogućnosti da vam se skoro sve želje koje tom prilikom zamislite.

  BOGINJA KUAN YIN
  Prema tradicionalnom feng šuiju metodu poteklom iz Kine, boginja personifikuje zdravlje, žensku energiju i plodnost. Ukoliko bolujete od neke vrste ženskih bolesti ili steriliteta, ova amajlija je idealna za uspostavljanje ravnoteže u genitalnim organima., smanjenje tegoba tokom PMS-a, a veruje se i da pozitivno utiče i na začeće.

  MANDARINSKE PATKE
  Poznate su kao snažni inicijatori ljubavi i ukoliko se postave u srećan sektor utvrdjen prema letećim zvezdama, donose izvanrednu sreću u ljubavi. Partner koga privuku u vaš prostor će vam sasvim sigurno doneti sreću za kojom tragate.

   


  Poslednja izmena: 30. јануар 2017. 22.41.53 CET"