Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Firefox 57 donosi funkciju neprestane zaštite od praćenja

    • Moderator
    • 779 postova
    14. новембар 2017. 14.08.47 CET

     

    Firefoxu 57 koji treba da bude objavljen sledeće nedelje biće dodata nova opcija koja će omogućiti korisnicima da ima funkcija zaštite od praćenja bude stalno uključena, a ne samo u režimu privatnog pretraživanja.

    Tracking Protection je funkcija koju je Mozilla dodala Firefox Desktopu i Firefoxu za Android u leto 2015. godine, sa verzijom 42 Firefox.

    Ova funkcija radi tako što blokira učitavanje poznatih skripta za praćenje i slična je programima za blokiranje oglasa, s jedinom razlikom što dozvoljava prikazivanje oglasa ako oni ne prate korisnike.

    Uprkos tome što je ova funkcija veoma popularna među korisnicima, Mozilla nikada nije obezbedila zaštitu od praćenja za sve, već je samo čuvala za režim privatnog pretraživanja Firefoxa.

    Inženjeri Mozillae su već dodali opciju u odeljku za podešavanja Firefoxa koja će omogućiti korisnicima da omoguće zaštitu od praćenja u svakom trenutku, čak i u normalnom režimu pretraživanja.

    Ova nova opcija je već dostupna za testiranje u Firefox Nightly.

     

    Ako korisnici ne žele da čekaju Firefox 57, mogu aktivirati novi korisnički interfejs još sada, upisivanjem "about: config" u adresnu traku, pretraživanjem i dvostrukim klikom na opciju opciju "privacy.trackingprotection.ui.enabled".

     

    Tracking Protection je rezultat pokušaja Mozilla fondacije da se ponovo pozicionira kao prva organizacija koja je posvećena privatnosti, slično projektu Tor. Mozilla pokušava da na taj način ponovo preuzme deo izgubljene baze korisnika potpunim remontom svog Firefox browsera.