Forumi » Psi

NEGA OČIJU, UŠIJU, ZUBA I ŠAPA KOD PASA

    • 1436 postova
    09. фебруар 2018. 20.44.24 CET

    Pravilna nega očiju, ušiju, zuba i šapa Vašeg ljubimca nije važna samo iz estetskih razloga, jer u slučaju zapuštanja ovih delova tela zdravlje Vašeg psa može biti ugroženo.

     

    Nega psećih očiju je obavezna. Njih je potrebno redovno ispirati kako bi se izbegle razne infekcije. U pet šopovima možete kupiti specijalnu tečnost za ispiranje, kao i maramice za brisanje očiju životinja. Ukoliko pak koristite običnu vodu, prethodno je prokuvajte, a oči psa ispirajte dok je voda još mlaka.

     

    Koker usi

    Kod nege ušiju poseban problem imaju vlasnici rasa sa dugim, oborenim ušima, kakvi su, na primer, kokeri. Prilikom šetnje kroz travu ili ulicom, psi obično svašta „nahvataju“ na svojim dugim ušima. Još jedan problem predstavlja to što su uši teške i preklapaju ušni kanal, te na taj način ometaju prirodno provetravanje kanala. Zato se vlasnicima preporučuje da psima sa dugim ušima izbrijavaju dlake oko ušnog kanala, jer će time obezbediti bolju cirkulaciju vazduha. Da bi se pas navikao na redovno kontrolisanje i čišćenje ušiju najbolje je da dok je još štene, svaki put posle četkanja, prstom pomazite unutrašnjost njegovog uha, ali veoma pažljivo jer ga možete povrediti. Pas će se tako vremenom navići i biće miran kada mu dirate uši.

     

    Pas zubi

    Nega zuba takođe je jako važna, jer kvarni zubi, kao i kod čoveka, mogu uzrokovati razne zdravstvene tegobe. Kada pas ima neprijatan zadah to se obično pripisuje želucu. Međutim, on može biti i posledica pokvarenih zuba ili upale desni. U takvim slučajevima preporučuje se veterinarski pregled. Nega zuba njihovih ljubimaca je danas vlasnicima znatno olakšana, pošto na tržištu postoje paste i četkice posebno prilagođene psećim zubima. Takođe, sve malo bolje opremljene veterinarske ambulante poseduju specijalne aparate za uklanjanje kamenca i drugih nečistoća koje se talože u usnoj duplji psa.

     

    Pas šape

    Za pravilnu negu šapa veoma su značajne dve stvari: šišanje dlaka između jastučića i održavanje noktiju. Na dlakama koje rastu na donjoj strani šapa sakupljaju se prašina, blato, a zimi i sneg, što može znatno da oteža kretanje psa. Zato je najbolje rešenje redovno šišanje dlaka između jastučića. Za šišanje se preporučuju male makazice koje poseduje svako domaćinstvo. Nega noktiju zavisi od podloge po kojoj pas najčešće hoda i trči. Ako je u pitanju tvrda podloga, nokti se sami troše i nije ih potrebno dodatno skraćivati. Međutim, ako pas često šeta po travi, onda je rezanje noktiju obavezno. Za sečenje postoje posebne makazice, oblikovane baš za pseće nokte, koje se mogu kupiti u svakoj bolje snabdevenoj radnji za ljubimce. Pri skraćivanju morate biti jako pažljivi i odseći samo vrh nokta, jer u suprotnom lako može doći do ozleda. Ipak, najbolje rešenje je da se pas istrčava dva do tri puta nedeljno na betonu ili asfaltu, jer će se tako nokti prirodno trošiti i neće biti neophodna upotreba makazica.


    Poslednja izmena: 09. фебруар 2018. 20.48.18 CET"