Forumi » Održavanje i zaštita kompjutera

Antivirusi će moći da koriste ugrađeni GPU za skeniranje malvera

    • Moderator
    • 779 postova
    09. мај 2018. 08.30.51 CEST

    Intel je ove nedelje najavio dve nove tehnologije - tehnologiju za detekciju pretnji (Threat Detection Technology, TDT) i Intel Security Essentials - koje ne samo da nude ugrađene hardvesrke sigurnosne funkcije, već i poboljšavaju detekciju pretnji bez ugrožavanja performansi sistema.

     

    Intelova tehnologija za otkrivanje pretnji (TDT) nudi novi niz funkcija koje koriste telemetriju na hardverskom nivou kako bi pomogle sigurnosnim proizvodima da otkriju nove pretnje i exploite.

     

    Ova tehnologija uključuje ubrzano skeniranje memorije i naprednu platformsku telemetriju.

     

    Ubrzano skeniranje memorije omogućava antivirusnim programima da koriste Intelov integrisani GPU za skeniranje i otkrivanje napada malvera baziranih na memoriji, uz smanjenje uticaja na performanse i potrošnju energije.

     

    "Aktuelne tehnologije skeniranja mogu otkriti sajber-napade bazirane na sistemskoj memoriji, ali po ceni performansi CPU-a", kažu iz Intela. "Sa ubrzanim skeniranjem memorije, skeniranjem upravlja Intelov integrisani grafički procesor, omogućavajući više skeniranja, uz istovremeno smanjenje uticaja na performanse i potrošnju energije."

     

    Prema Intelu, rani testovi pokazuju da GPU tehnika ubrzanog skeniranja smanjuje korišćenje CPU sa 20% na samo 2% što je očigledno ogromno povećanje efikasnosti.

     

    Druga TDT funkcija je Intelova napredna telemetrija koja uključuje mašinsko učenje bazirano na oblaku i prikupljanje podataka kako bi se bolje identifikovale potencijalne sigurnosne pretnje, uz istovremeno smanjivanje lažno pozitivnih rezultata i uticaja na performanse.

     

    Intelovo novo rešenje će biti dostupno za računare sa Intelovim procesorima 6., 7. i 8. generacije, mada to zavisi od proizvođača antivirusa koji zapravo treba da koriste ovu funkciju.

     

    Microsoft i Cisco su prvi koji koriste ovu Intelovu tehnologiju detekcije pretnji, a Intel TDT dolazi ovog meseca u Windows Defender Advanced Protection Threat (ATP).

     

    Drugo bezbednosno rešenje koje nudi kompanija je Intel Security Essentials - ugrađeni alat koji sadrži niz različitih hardverskih bezbednosnih funkcija dostupnih u Intel Core, Xeon i Atom procesorima.

     

    Ova najava iz Intela dolazi posle otkrića ozbiljnih sigurnosnih propusta - Meltdown i Specter koji su teško pogodili Intelove procesore i čipove drugih kompanija ranije ove godine, a sigurnosne zakrpe koje su kompanije objavljivale povećavaju opterećenje procesora, i utiču na performanse uređaja.

     

    Izvor:Informacija.rs