Forumi » Zanimljivosti

BBC objavio svoju kompletnu arhivu istorije računara

    • Moderator
    • 592 postova
    29. јун 2018. 10.06.44 CEST

     Divna vest iz Engleske: BBC objavio svoju kompletnu arhivu istorije računara


    Osamdesetih godina prošlog veka, BBC je bio vodeća kompanija koja je računare donosila masama. Computer Literacy Project je bio toliko popularan projekat da je doveo do toga da BBC objavi sosptveni računar - BBC Micro. Takođe, kompanija je učila gledaoce kako da programiraju.



    BBC je sada odlučio da objavi sve svoje projekte kako bi inspirisao generacije mladih koje dolaze, na isti način kako je to činjeno i 1980-ih godina.

     


    Computer Literacy Project je u svoje vreme bio ogroman poduhvat, a imao je za cilj da gledaoce nauči tehnikama programiranja kako bi se iskoristile prednosti novih tehnologija. Projekat je takođe doveo do objave pomenutog BBC Micro računara, a uključuje i intervjue sa inovatorima tog vremena, kao što su Bill Gates i Steve Wozniak.



    Sa objavom ove arhive, moguć je pregled 267 programa koji su bili deo projekta, pokretati 166 BBC Micro programa koji su se tada koristili, kao i naučiti dosta o istoriji iza Computer Literacy Project-a.



    BBC trenutno možda nije uključen u sferu računara kao što je to bio osamdesetih, ali kompanija je nastavila da nudi mogućnosti mladim programerima da usavršavaju svoje veštine. Jedna ovakva akcija je i BBC Micro:Bit mini računar, koji je podeljen jednom milionu učenika u Velikoj Britaniji.