Forumi » Zaštita mobilnih uređaja

Najbolji antivirusi za Android

    • Moderator
    • 779 postova
    06. јул 2018. 15.44.25 CEST

    Osam od 16 antivirusnih aplikacija koje je testirala nemačka laboratorija AV-TEST osvojilo je maksimalni broj poena na testovima.

     

    AV-TEST je pokušao da oceni performanse aplikacija u tri odvojena kruga testiranja izvedena u periodu od novembra 2017. do marta 2018. godine. AV-TEST je ocenjivao zaštitu, upotrebljivost i funkcije bezbednosnih rešenja nezavisnih proizvođača i Google Play Protecta, koji je podrazumevani Googleov antivirusni servis koji je uključen u Google Play prodavnicu.

     

    AV-TEST je najbolje aplikacije ocenjivao sa maksimalnih šest poena za testove zaštite i upotrebljivosti i jednim poenom za funkcije, pa su najbolja antivirusna rešenja dobila ukupno 13 poena.

     

    Sigurnosna rešenja kompanija Avast, Bitdefender, G Data, Kaspersky Lab, PSafe, Symantec, Tencent i Trend Micro dobila su maksimalni broj poena, a nešto manjim ocenama ocenjeni su proizvodi kompanija McAfee (12,8 poena), Alibaba (12,7 poena) i AhnLab (12,4 poena).

     

    Zaštitne aplikacije kompanija Alibaba, Avast, McAfee i PSafe su se pokazale najboljim kada je u pitanju detekcija malvera, dok su Bitdefender i Kaspersky Lab pokazali gotovo vrhunske performanse na testovima. Google Play Protect se nije proslavio sa 56,8% detekcija u testovima u realnom svetu i 61,5% na referentnom setu.

     

    Iz AV-TEST-a kažu da se Google trudi da poveća sigurnost korisnika Androida, stalnim skeniranjem Play prodavnice i automatskim pregledanjem svakog mobilnog uređaja pomoću Google Play Protecta. Međutim, iz nemačke laboratorije su upozorili da trenutni rezultati Google Play Protecta pokazuju da je potrebno koristiti neko drugo bezbednosno rešenje.

     

    Sve u svemu, šestomesečni testovi su pokazali da korisnici Androida imaju veliki izbor kad je reč o aplikacijama za zaštitu uređaja od malvera, i da takvu zaštitu ipak treba tražiti kod nezavisnih proizvođača jer se Google Play Protect ne može smatrati efikasnim u borbi protiv malvera.

     

    Uticaj ovih aplikacija na performanse uređaja je minimalan - testovi su pokazali da 12 od 16 testiranih proizvoda ni najmanje nisu usporavali uređaje tokom testiranja.