Forumi » Destinacije

Hotel za posmatranje Severne svetlosti

    • Moderator
    • 592 postova
    15. јул 2018. 11.24.52 CEST

    Postoji li bolji način da posmatrate prelepi prirodni fenomen na nebu kao što je Aurora Borealis, nego udobno ušuškani u toplom krevetu nesvakidašnjih hotelskih soba sa staklenim krovom.

     

    Smešten u Finskoj, na oko 250 kilometara severno od Arktičkog kruga, hotel Kakslauttanen nalazi se u savršenoj zoni za posmatranje Severne svetlosti. Ovaj jedinstven hotel proširio se od svojih skromnih početaka 1973. godine na luksuzan komleks koji obuhvata Istočno i Zapadno "selo".

     

     

    Neobičnu skupinu starog i novog u hotelskom kompleksu čine tradicionalne drvene brvnare, nizovi staklenih iglua, hibridne kupole načinjene od drveta i stakla, a u sezoni hotel izdaje i sobe u snežnim kupolama u kojima temperatura iznosi minus tri stepena.

     

     

    Kupole su načinjene od visokoefikasnog termalnog stakla koje održava unutrašnjost sobe toplom, dok se spoljašnje temperature spuštaju i do minus 30 stepeni.

     

     

    Osim toga, ovo specijalno staklo sprečava pojavu kondenzacije na unutrašnjoj strani stakla, dok istovremeno onemogućava stvaranje leda na spoljšnjoj, kako bi gosti imali savršene uslove za posmatranje nebeske pojave.

     

     

    Prvobitno je napravljeno 20 staklenih kupola koje mogu da prime dva gosta, ali zbog velikog interesovanja kasnije su izgrađene i stakleni apartmani za četiri osobe.