Forumi » Tenis

Rolan Garos

    • Moderator
    • 592 postova
    28. мај 2019. 08.43.16 CEST

    Da li znate ko je bio Rolan Garos?

     

    Source: Wikipedia

     

     

    Čovek čije ime nosi pariski grend slem bio je francuski vojni pilot koji je upamćen po hrabrim delima tokom Prvom svetskog rata.

     

    Rođen je u oktobru 1888. godine, a poginuo samo dan pre svog tridesetog rođendana i nekoliko sedmica pre kraja Prvog svetskog rata, 5. oktobra 1918. godine.

     

    Čak i pre rata Garos je bio poznati pilot. Godine 1913. ušao je u istoriju zahvaljujući prvom neprekidnom letu preko Sredozemnog mora, od Frežua na jugu Francuske do Bizertea u Tunisu, koji je izveo 23. septembra i koji je trajao sedam sati i 53 minuta. Naredne godine priključio se francuskoj vojsci. Shvativši da mu je teško da upravlja avionom i istovremeno puca, on je automatsku pušku pričvrstio za prednji deo svoje letelice, a drvenu elisu ojačao je metalnim klinovima.

     

    Smatra se da su po ugledu na njegov borbeni avion Nemci nešto kasnije izumeli još savremeniji sistem, kojim su dobili novu prednost u odnosu na protivnike i da je upravo Rolan Garos prvi čovek koji je u Prvom svetskom ratu oborio nemačku letelicu.

     

    Prvi put je oboren u aprilu 1915. godine i skoro tri godine proveo je u nemačkom zarobljeništvu. Čim je uspeo da pobegne vratio se francukoj vojsci, ali je 5. oktobra 1918. ponovo oboren, ovoga puta sa tragičnim krajem.

     

    Teniski stadion u Parizu dobio je ime po Rolanu Garosu tokom dvadesetih godina prošlog veka, iz već navedenih razloga. Pored jednog od najpoznatijih turnira, Garosovo ime nosi i aerodrom na ostrvu La Reunion, koje se nalazi u Indijskom okeanu.

     

     


    Poslednja izmena: 28. мај 2019. 08.43.48 CEST"