Forumi » IT Vesti

Srbija na 13. mestu u svetu po broju sajber napada

    • Moderator
    • 779 postova
    28. мај 2019. 09.22.24 CEST

    Kompanija Kaspersky Lab objavila je globalni izveštaj o pretnjama na internetu koji se odnosi na prva tri meseca ove godine, a koji je zasnovan na podacima korisnika koji koriste Kaspersky Security Network (KSN) infrastrukturu.

     

    Proizvodi kompanije Kaspersky Lab su u ovom periodu u Srbiji detektovali 1.858.854 različitih sajber napada izvršenih preko internet pregledača instaliranih na računarima. Svaki treći korisnik (34,1%) se suočio sa nekom vrstom ovih napada dok su njihovi uređaji bili povezani sa internetom. Ova statistika postavlja Srbiju na veoma visoko 13. mesto u svetu kada su u pitanju opasnosti koje dolaze sa interneta.

     

    Istraživači kompanije Kaspersky Lab ukazuju da napadi koji se dešavaju tokom pretraživanja interneta predstavljaju najčešći način za širenje malicioznih programa, a sajber kriminalci najčešće koriste neke od sledeće 2 metode kako bi realizovali napad:

     

    √ Iskorišćavanje ranjivosti u pregledačima i njihovim dodacima (drive-by download napadi) - Infekcija se kod ove vrste napada dešava prilikom posete zaraženoj web stranici, bez ikakve intervencije korisnika i bez njegovog znanja. Ovaj metod se koristi u većini napada. Među malverima koji se šire na ovakav način najopasniji su takozvani fileless malveri koji ne ostavljaju nijedan objekat za statičku analizu na disku.

    √ Socijalni inženjering - Ovi napadi zahtevaju akciju od strane korisnika jer on mora da preuzme maliciozni fajl na svoj računar. Sajber kriminalci treba da navedu žrtvu da veruje da preuzima legitiman program. Zaštita od takvih napada zahteva bezbednosno rešenje koje može da otkrije pretnje dok se one preuzimaju sa interneta.

     

    Kada su u pitanju lokalni incidenti na računarima koji koriste KSN u Srbiji, u periodu od januara do marta 2019. godine, proizvodi Kaspersky Laba otkrili su 2.650.351 takvih incidenata, koji su pogodili 42,7% korisnika u Srbiji. Po ovom tipu napada, Srbija je zauzela 96. mesto u svetu. Na vrhu liste su zemlje kao što su Jemen (72%), Uzbekistan (71,3%) i Avganistan (71,3%).

     

    Statistika je pokazala i da je tokom ovog perioda broj napada za koje je kao izvor detektovan server hostovan u Srbiji 34485, čime je globalni udeo Srbije manji od 1 promila a Srbija na 65. mestu u svetu. Na vrhu ove liste nalaze se SAD (52,46%), Holandija (21,28%), Nemačka (6,16%), Francuska (2,71%) i Rusija (1,38%).

     

    Izvor: informacija.rs