Forumi » Starogradska muzika

Zvonimir Zvonko Bogdan

    • Moderator
    • 592 postova
    04. јун 2019. 10.47.16 CEST

    Zvonimir „Zvonko“ Bogdan (rođen 5. januara 1942. u Somboru) doajen starogradske pesme. Pored toga što je poznat kao pevač, on je takođe i kompozitor, slikar, pesnik i džokej. Prepoznatljiv je i po svojim učtivim i džentlmenskim manirima. Njegove pesme nose mirise ravnice, prošlih dana, boemskog života, Dunava. One pevaju o ljubavi, konjima koji slobodno jure, ženama.

    U Somboru je završio osnovnu školu i upisao ekonomsku školu. Zvonko Bogdan se kao srednjoškolac zainteresovao i za nešto sasvim drugo – za glumu, pa je ubrzo i dobio probni aranžman u Somborskom pozorištu….
    Posle kratke pozorišne avanture, zbog koje je u 19. godini zauvek napustio rodni Sombor, obreo se u Beogradu. Tada započinje drugu karijeru, pevačku.
    Zvonko Bogdan se u Beogradu oženio suprugom Mirjanom (Subotičankom), s kojom ima dvoje dece: Sigmunda (1974) i Evelinu (1976).

    Zvonko Bogdan od 1980. godine živi u Subotici, u kući koju su kupili pri doseljenju iz Beograda.

    Njegov prvi saradnik i profesor bio je slepi klavirista gospodin Baluk koji je bio apsolvent za crkvene orgulje i klavir. Zvonko Bogdan je radio sa Janikom Balažom, snimao je pesme sa Šandorom Lakatušem, radio je sa koncert majstorom Lucijanom Petrovićem, nastupao sa Georgijem Zamfirom, sa najboljim cimbalistom svih vremena Tonijem Jordakijem, sa velikim tamburaškim orkestrom Radio Televizije Novi Sad…

    Zvonko Bogdan peva originalne i tradicionalne pesme (naročito one vezane za Bunjevce) uz pratnju tamburaškog orkestra. Prvu autorsku pesmu „Svake noći tebi pevam“ snimio je 3. decembra 1968. godine. Jedna od pesama po kojoj je poznat, a koju je sam komponovao je „Ej, salaši na severu Bačke“ koju je napisao 16. februara 1971.



    Pročitajte više: http://balasevic.in.rs/zvonko-bogdan-biografija/
    • Moderator
    • 592 postova
    04. јун 2019. 10.53.22 CEST

    Zvonimir „Zvonko“ Bogdan (rođen 5. januara 1942. u Somboru) je srpski pevač narodne muzike. Pored toga što je poznat kao pevač, on je takođe i kompozitor, slikar, pesnik i džokej. Prepoznatljiv je i po svojim učtivim i džentlmenskim manirima. Njegove pesme nose mirise ravnice, prošlih dana, boemskog života, Dunava. One pevaju o ljubavi, konjima koji slobodno jure, ženama.U mladosti je bio oženjen glumicom Gizelom Vuković. U Subotici poseduje vinariju „Zvonko Bogdan“.

    Zvonko Bogdan peva originalne i tradicionalne pesme (naročito one vezane za Bunjevce) uz pratnju tamburaškog orkestra. Prvu autorsku pesmu „Svake noći tebi pevam“ snimio je 3. decembra 1968. godine. Jedna od pesama po kojoj je poznat, a koju je sam komponovao je "Ej, salaši na severu Bačke" koju je napisao 16. februara 1971.

     

    Neke od njegovih najpoznatijih autorskih pesama su:

     

    Ej, salaši na severu Bačke
    Već odavno spremam svog mrkova
    Prošle su mnoge ljubavi
    Govori se da me varaš
    Kraj jezera jedna kuća mala
    Neko sasvim treći
    O tebi pevam najdraži grade
    Beše jedan čovek
    Jedan stari kontrabas
    LJubav
    Ne mogu se setit' leta
    Ne vredi plakati
    Bunjevačko prelo
    Šta li radi moja ljubav
    Doći ću ti ko u staroj pismi
    Spušta se noć na ravni Srem

     

    LP Diskografija:

     

    1973. - Zvonko Bogdan
    1973. - Biseri narodne muzike
    1974. - Zvonko Bogdan peva za Vas
    1976. - Što se bore misli moje
    1981. - Zvonko Bogdan i tamburaški orkestar Janike Balaža
    1984. - Legolas
    1980. - Zvonko Bogdan
    1984. - Pesme i pesnici
    1990. - Zvonko Bogdan
    2003. - Rariteti
    2003. - Uspomene na vreme koje se sigurno ponoviti neće - dupli CD
    2005. - Zvonko Bogdan - Najveći hitovi
    2012. - Zvonko Bogdan - Ova pisma refren nema

     

    Izvor:vikipedia