Forumi » Tutorijali i uputstva

Kako ubaciti USB iz prve

    • Moderator
    • 779 postova
    23. јун 2019. 21.30.31 CEST

     

     

    Određivanje gornje i donje strane

     

    USB simbol se uvek nalazi sa gornje strane, dok je simbol proizvođača sa druge strane (mada se nekad nalzi ispod USB simbola na istoj strani). Gornju i donju stranu možete razlikovati i po tome što se plastika u samom USB priključku nalazi sa zadnje strane, tj. suprotno od strane gde je USB simbol.

     

    kako ubaciti usb iz prve

     

    Kada gledate USB videćete da ima po dve rupice sa obe strane. Ako su rupice obojene onda je to DONJA strana, ako su rupice prazne onda je to GORNJA strana.

     

    kako ubaciti usb iz prve

     

     

    Kad uzmete USB u ruke možete da odredite gornju i donju stranu instant tako što ćete videti USB simbol, osetiti simbol ili videti rupice. Dakle, veoma je lako, imate tri indikatora čak. Svaki čovek sa minimalnom inteligencijom može da odredi gornju i donju stranu u deliću sekunde.

     

    #1 situacija – USB je horizontalno postavljen

     

    Ako je USB port postavljen horizontalno, u 99% slučajeva USB simbol ide GORE. Ipak, neki laptop računari imaju naopako okrenut USB port, ali je to retkost.

     

    kako ubaciti usb iz prve

    Slika: saznajnovo

    #2 situacija – USB je postavljen vertikalno

     

    Kod, recimo, televizora USB je u većini slučajeva postaljen vertikalno i ovde je veoma jednostavno: gornja strana uvek ide KA VAMA. Gornja strana je, da se podsetimo, ona koja ima simbol ili prazne rupice.

    To je sva mudrost. Nije teško, zar ne?

     

     

    Ako se pitate zašto USB Type-A nije Reversible...Ajay Bhatt, ođa tima u Intel-u koji je bio zadužen za kreiranje USB protokola kaže:

     

    „Za proizvodnju USB priključka koji je identičan sa jedne i druge strane potrebno je smestiti duplo više žica i strujnih kola, što bi dupliralo troškove proizvodnje“.

    Bhatt je takođe naveo da su on i njegov tim bili svesni ovog problema sa pravougaonim priključkom, što bi izbegli kod ogkruglog. Ipak, da bi zadržali cenu proizvodnje na što nižoj cifri, odlučili su se za taj dizajn koji, u suštini, daje korisniku 50/50 šanse da priključi USB kako treba.

    Kasnije smo uvideli da to i nije tako lako za prosečnog korisnika kao što smo mislili da će biti“ – dodaje Bhatt.

    USB Type-A je napredovao veoma brzo pa tako sada imamo USB4 koji dostiže brzine prenosa od 480Mbps, dok je prva verzija USB1 mogla da ponudi svega 12Mbps.

    Svakako, USB Type-C je polako počeo da se pojavljuje u sve više uređaja, a glavna prednost (ako pitate korisnike) je što se može priključiti kako god ga okrenete.

    Izvor:saznajnovo

     


    Poslednja izmena: 23. јун 2019. 21.31.52 CEST"