Forumi » Negovateljice / Negovatelji

Kućna nega dekubitalnih rana

    • 32 postova
    24. јун 2019. 11.10.36 CEST

    Dekubitus, dekubitis ili dekubit predstavlja specifičnu vrstu promena na koži koji nastaju pod pritiskom na određene deleve tela tokom dugih perioda ležanja u postelji. Takođe je poznat i kao rana ili ulcer, čir od pritiska. Dekubitus je pojava oštećenja  kože i tkiva  na predilekcionim mestima. Ova pojava je rezultat trajnijeg pritiska ili pritiska u kombinaciji sa smicanjem i/ili trenjem.
    Može se sprečiti pažljivom negom i redovnim tretiranjem što je upravo jedna od najčešćih usluga kojima se bavi i koje pruža Mobilna sestra kada je kućna nega u pitanju.

    Gde se javlja dekubitus?

    Najčešća mesta na kojima dolazi do pojave dekubita su koža oko sakralne kosti, iznad krsta, na petama ili bokovima, ali mogu se javiti i na drugim lokacijama kao što su laktovi, kolena, članci, zatim zadnji deo ramena ili  na zadnjem delu lobanje -potiljku.

    Rane od dekubita se javljaju zbog dugotrajnog pritiska na meko tkivo, što dovodi do potpunog ili delimičnog sprečavanja protoka krvi kroz tkivo. Oguljotine kože su takođe uzroci, jer mogu da unište krvne sudove koji hrane kožu. Najčešće se ove rane razvijaju kod osoba koje se ne kreću, kao što su upravo oni pacijenti koji su vezani za postelju ili im je kretanje ograničeno korišćenjem invalidskih kolica. Veruje se da i drugi faktori  ( loš imunitet, slaba ishrana, loša higijena …) mogu uticati na izdržljivost i toleranciju kože na pritisak i trenje, čime se povećava rizik od razvoja rana.

    Ovi faktori su:

    ·       neuhranjenost i manjak proteina i kalorija,

    ·       mikroklima (vlažnost kože izazvana znojem ili inkontinencijom),

    ·       bolesti koje smanjuju protok krvi do kože, kao što je arterioskleroza ili

    ·       bolesti koje smanjuju osećaj u koži, kao što su paraliza ili neuropatija.

    Isceljenje čireva koji nastaju u formi dekubita može biti usporeno u zavisnosti od životne dobi osobe, zdravstvenog stanja (kao što su arterioskleroza, dijabetes ili infekcija), pušenje ili lekovi kao što su lekovi protiv zapaljenskih stanja.

    Faze razvoja dekubutisa

    Razvoj dekubitisa deli se na nekoliko faza. Strašno je što su sve ove faze jasno uočljive, ali ako se ne tretiraju blagovremeno, lečenje i tretiranje je višestruko teži i komplikovaniji proces od same preventive. Nažalost, dešava se da se dekubitis pogorša i da dođe do krajnjih stadijuma.

    Prvi stadijum - povreda tkiva u dubljim slojevima, uočava se i promena boje kože koja se nalazi na mestu pritiska. Osim promenjene boje, nema drugih znakova i simptoma, osim bola koji se može nalaziti ili drugih neprijatnih osećaja.Koža je i dalje cela, ali dolazi do promene boje od modre ka crvenoj, jer dolazi do reaktivne hiperemije, odnosno do početka stvaranja ulceracije.

    Drugi stadijum – dolazi do istanjenja kože, a ovo se dešava u zoni epiderma i derma.

    Treći stadijum - gubitak čitave debljine kože koji se širi na potkožno tkivo.

    Četvrti stadijum – dekubitis se širi i na mišiće, kosti i zglobove.

    Postoji i nekategorisani stadijum.U ovom se javlja crna krasta ili eshara.U ovom stadijumu se ne može sa sigurnošću utvrditi koja je dubina dekubitisa.

    Ukoliko se dekubit ne leči, može doći do brojnih nepoželjnih komplikacija.

    Komplikacije nelečenog dekubita obuhvataju:

    ·       malignu alteraciju

    ·       osteomijelitis

    ·       sepsu

    ·       pojavu raznih fistula

    ·       anemiju

     Kako sprečiti i negovati dekubitis?

    Iako se dekubit može sprečiti i može lečiti ako se otkrije rano, dekubitne promene kože pod pritiskom se mogu nešto teže sprečiti kod kritično bolesnih osoba, kao i kod slabih starijih osoba i osoba sa oštećenom pokretnošću, kao što su korisnici kolica (posebno kod onih kod kojih je uzrok nepokretnosti povreda kičme).

    Primarna prevencija je redistribucija pritiska redovnim okretanjem osobe. Korist okretanja kako bi se izbeglo dalje nastajanje rana dobro je dokumentovana još od 19. veka. Pored okretanja i ponovnog pozicioniranja osobe u krevetu ili invalidskim kolicima, jako je važna i uravnotežena ishrana sa adekvatnim proteinima i čuvanje kože od izlaganja urinu i fekalijama odnosno stolici.

    Kućna nega dekubitisa

    Stopa nastajanja dekubita pod pritiskom u kućnim uslovima je izuzetno visoka. Napredovanjem procesa dolazi do oštećenja dubljih slojeva pogođenog dela tela: mišića, omotača mišića, kostiju i zglobova. Osobe koje fiziološke potrebe vrše u postelji, te koriste pelene su u nešto povećanom riziku od nastanka dekubita. Ovo je slučaj zbog prisutne stalne vlažnosti i nečistoća. Sve ovo je teško pokriti u kućnim uslovima. Svaki pacijent zahteva redovnu negu i praćenje.

    U prevenciji dekubitusa najvažnije je ukloniti pritisak koji postoji o podlogu, kao i rizike od smicanja i trenja na određenim delovima tela. Kod nepokretnih osoba važno je vršiti pregled kože svakodnevno kako bi se na vreme uočila promena na koži.

    Druga preventivna mera je održavanje apsolutne higijene kože i sluzokoža tela. Kožu treba održavati suvom i čistom u svakom momentu.  Neophodno je oprati pacijenta neutralnim sredstvima i to svakoga dana, kao i masirati, utrljavati hranjive kreme,a kod osoba kod kojih dolazi do izloženosti povišenim nivoima vlažnosti i više puta u toku dana.

    Promena položaja tela idealno je da se vrši na 2 časa, a u nekim slučajevima i češće. U ovome mogu pomoći određeni jastuci, antidekubitalni  dušeci, a preporučeni su i specijalni dekubitni kreveti.

    Takođe, več nastale promene moguće je sanirati vrlo uspešno specijalnim oblogama za zarastanje rana.

    Ne dozvolite da kasna ili neadekvatna nega dekubita dovede do brojnih neželjenih stanja.

     

    Izvor:mobilnasestra