Forumi » Negovateljice / Negovatelji

Nega i znaci bolesnika pred smrt

  • 31 postova
  24. јун 2019. 22.49.10 CEST

  Bolesniku se ničim ne sme pokazati da je njegovo stanje beznadežno. Za njega se treba i nadalje brinuti i treba nastojati da se njegovo teško stanje olakša. Nikad se u prisustvu bolesnika ne sme raspravljati o njegovom teškom stanju, čak ni onda kad izgleda da je bolesnik bez svesti. Ukućani i rodbina bolesnika ne smeju da plaču pred njim da mu ne otežavaju poslednje momente. Umirućem treba otirati znoj, kod krkljanja briše se špatulom i gazom sluz iz ždrela, suv jezik se vlaži mokrom krpom. Da mu se olakša disanje, podigne se da leži više.

   

  Znaci nastupanja smrti su različiti. Obično, bolesnika obliva hladan znoj, oseća opštu slabost, noge i ruke su mu hladne, vid mu slabi, traži svetlost i vazduh, guši se, ne može da govori, disanje mu je isprekidano, usnice i nokti modri.

  Kad nastupi smrt, sa tela se skine odelo i telo položi vodoravno. Lice i telo se operu hladnom vodom, oči zaklope, čeljusti sastave zavojem, telo uredno obuče i kosa očešlja.

  Smrt se poznaje po tome što bolesnik ne diše, bilo se ne oseća, zenice oka ne reaguju. Posle 1 do 2 sata nastupa mrtvačka ukočenost, mrtvačke pege javljaju se na mestima koja su izložena pritisku, i mrtvački zadah.