Forumi » Dome, slatki dome

Kako da očistite kuhinjske ormariće

    • 43 postova
    25. фебруар 2020. 11.38.43 CET

     

    Različite površine zahtevaju različite načine čišćenja. Zato je potrebno da prilagodite sredstvo vrsti materijala od kojeg je napravljen kuhinjski nameštaj. Otkrivamo vam različite tehnike čišćenja kako bi vaši kuhinjski ormarići – bilo da su od drveta, farbani ili lamelirani, uvek bili u savršenom stanju.

     

    1. Ormarići od drveta

     

    Jednom do dvaput godišnje potrebno je da temeljno očistite i premažete uljem ormariće od drveta. Miksturu za čišćenje možete napraviti ako pomešate sledeće sastojke:

     

    ♦ sedam osmina destilovanog belog sirćeta  

    ♦ jednu osminu alkohola

    ♦ par kapi deterdženta

     

    Prebrišite ormariće mikrofiber krpom i ovim sredstvom za čišćenje, zatim isperite površine mlakom vodom. Na kraju upotrebite premaz na bazi ulja sa pčelinjim voskom kao završni tretman koji će pružiti dugotrajnu zaštitu drvenim elementima.

     

     

     

    2. Farbani kuhinjski ormarići

     

    Ofarbane elemente je potrebno čistiti blagim sredstvom, isprati i osušiti. Ako koristite jača sredstva za čišćenje, postoji mogućnost da tokom čišćenja uklonite farbu sa drveta.

     

    Zato napravite miksturu od destilovanog belog sirćeta i par kapi deterdženta za pranje posuđa, a u ovom slučaju izostavite alkohol. Miksturu stavite u bocu sa raspršivačem kako biste ravnomerno naneli na površinu. Nakon što ste poprskali sredstvo po ormarićima, prebrišite najpre vlažnom krpom da biste ih očistili, a na kraju upotrebite novu, čistu krpu za sušenje.

     

     

     

    Ako imate kuhinju u crnoj ili beloj boji, potrebno je da njenom održavanju posvetite dodatnu pažnju. Na ovim površinama lakše se primeti svaka nova masna mrlja koja uz to brzo skuplja prašinu. Stoga je najbolje da usvojite rutinu čišćenja elemenata jednom u nedelju, dve dana, a dovoljno je da koristite samo vlažnu krpu.

     

    3. Lamelirani kuhinjski elementi

     

    Lamelirane površine je najlakše čistiti jer ne apsorbuju masnoće poput prirodnog drveta i zato je čišćenje vlažnom mikrofiber krpom jednom nedeljno dovoljno za održavanje ovih površina.

     

    Za detaljnije čišćenje možete upotrebiti isto sredstvo kao i za drvene elemente: sirće je prirodna kiselina koja lako odstranjuje ostatke hrane, dok alkohol uklanja mast i ulje, a uz par kapi deterdženta i sapunicu još lakše ćete ukloniti sve nečistoće.