Forumi » KOVID-19 / Korona virus

Maska za sve - Napravite sami vizir

    • 1581 postova
    29. март 2020. 11.03.23 CEST
    Mladi naučnik Nikola Krstić iz Beograda, sa svojim "Anora" timom, osmislio je "lajf mask", masku za zaštitu od zaraze virusom korona. Reč je o jedinstvenom proizvodu u Srbiji, koji je u ponedeljak predstavljen Fondu za inovacije i čeka se odgovor da li će moći da pokrenu proizvodnju a evo kako je mozete napraviti i sami.
     
     
     
     
     
     
       
     

     

    UPUTSTVO:

     

    1)  Preuzmite tehničke crteže i modele. Za izradu štitnika je potreban providni materijal dimenzije 240 mm x 240 mm i preporučene debljine 0.5 mm. Za okvir je potreban materijal dimenzije 305 mm x 24 mm i preporučene debljine 1 mm. Potreban je još i elastični materijal dužine oko 200 mm. Od alata su potrebne makaze i alat za pravljenje otvora. Izabrati materijal koji Vam je dostupan ili nabaviti materijal.

    2)  Za izradu štitnika koristimo PETG providnu foliju debljine 0.5 mm koju prvo makazama ili skalpelom isečemo prema crtežu (cena ovog dela je oko 25 RSD). Za izradu okvira koristimo HIPS crvene boje debljine 1 mm koji takođe sečemo prema crtežu makazama ili skalpelom (cena ovog dela je oko 5 RSD). Za elastični materijal smo izabrali gumu kružnog poprečnog preseka prečnika 4 mm i dužine 200 mm (cena ovog dela je oko 5 RSD).

    3)  Kada su pripremljeni štitnik i okvir po crtežu, potrebno je napraviti otvore probijanjem oštrim predmetom ili bušenjem. Plastične delove je moguće zagrejati fenom i dodatno oblikovati.

    4)  U posledenjem koraku potrebno je još spojiti štitnik i okvir, mi koristimo par M3 vijka, dve podloške i navrtke. Za spajanje je moguće koristiti još i trake, lepkove, moguće je zaheftati delove ili koristiti različite tipove nitni. Elastični materijal je moguće vezati za okvir.

    5)  Dezinfikovati masku i donirati je onome kome je u tom trenutku najpotrebnija!

    6)  Uz #MaskaZaSve objavite slike napravljenih štitnika za lice na društvenim mrežama!

     

    • SAVET: Potražite alternativne materijale u knjižarama, grafičarskim radnjama ili prodavnicama plastičnih materijala.

     

     

     

     

    Izvor:maskazasve


    Poslednja izmena: 29. март 2020. 11.09.06 CEST"