Forumi » Sobno cveće

I biljke vole kaficu

  • Moderator
  • 370 postova
  31. јануар 2016. 16.11.16 CET

  Čišćenje listova od prašine iziskuje posebnu pažnju jer različiti tipovi biljaka različito reaguju na određene metode. Nećete pogrešiti ako češće poprskate biljke raspršivačem – idealno kišnicom ili destilovanom vodom.
  Hemikalije iz vodovoda uglavnom nisu dobre za biljke, pogotovo za mlade. Za biljke s mekanim listovima (bršljan, filadendron i geranije) poprskajte vodu po lišću triput nedeljno, obavezno i s donje strane listova.
  Kišnica za čistoću
  Biljke s dlakavim listovima čiste se pamučnim krpicama namočenim u kišnicu ili destilovanu vodu, a može se koristiti i izuzetno mekana četkica. Pri četkanju stavite dlan ispod lista kako biste izbegli oštećenja. Veće listove bez dlačica možete povremeno oprati sunđerom. Pri tom prođite sunđerom i preko ostalih delova biljke kako biste je oslobodili od eventualnih parazita.
  Banana za rast
  Možete ih brisati i korom od banana. Zbog aminokiselina koje podstiču rast, takvo čišćenje je biljkama svojevrsni kozmetički tretman s hranjivom kremom. Biljke se hrane i preko korena, pa će oživeti ako ih zalivate vodom u koju ste dodali malo mineralne vode, kesice čaja ili taloga od kafe, a „obožavaju“ i ustajalo pivo. Rastvorom vode i piva 1:1 možete ih prati, ali i zalivati.
  Mleko za sjaj
  Biljke dobro reaguju ako pri čišćenju u vodu dodate manju količinu nemasnog mleka. Tom mešavinom operite pojedinačno svaki list s obe strane. Voda s mlekom će listovima dati blistavi sjaj i istovremeno oterati parazite. Mleko mora biti nemasno jer u suprotnom začepljuje pore listova.