Forumi » Sobno cveće

Zamija

  • 1481 postova
  12. јануар 2016. 19.47.49 CET


  Zamija (Zamioculcas Zamiifolia)

  biljka novca i sreće

   

  Zamija je sukulentna zimzelena biljka koja vodi poreklo iz istočne Afrike.

  Odrasla biljka može da dostigne visinu do jednog metra. Odlikuje se mesnatim malim i glatkim zelenim listovima.

  Zamija je poznata i kao biljka novca i vrlo je popularno sobno cveće. Laka je za gajenje i dovoljna joj je tek osnovna nega. Prema feng šui filozofiji, zamija je biljka koja aktivira polja sreće i novca i upija negativnu energiju.
  Najbolje uspeva na svetlom mestu, ali ne direktno izloženo sunčevim zracima. Može uspevati i na slabije osvetljenim pozicijama, u poluhladovini ili potpunoj senci sa malo dnevne svetlosti.

  Zimi, na sobnoj temperaturi, biće dovoljno jedno obilno zalivanje u mesec dana, a u letnjem periodu nešto češće. Vodu iz podmetača odmah prospite da rizom ne bi istruo.

  Zamiju ćete najjednostavnije razmnožiti listićima. Otkinite ih sa grane i pobodite u vlažnu zemlju. Listić će se brzo osušiti, ali se u zemlji formira mali rizom iz kog će izbijati novi listovi. Ovaj proces traje, čak i po nekoliko meseci, a Vi ga možete podstaknuti prekrivanjem saksije providnim najlonom kako bi se zadržala vlaga koja ubrzava stvaranje rizoma.

   

  Zamija se još razmnožava i deljenjem rizoma, ili odvajanjem stabljika. Odvojeni deo treba malo zasušiti kako pri zalivanju ne bi počeo da truli. Nakon zasušivanja, posadite ga odmah u saksiju.

  Zamija je otrovna biljka. Do trovanja dolazi ako se proguta neki njen deo. Držite ovu biljku van dostupnosti dece i kućnih ljubimaca.