Forumi » Sobno cveće

Kako gajiti citruse u kući ili stanu

  • 1481 postova
  12. јануар 2016. 19.50.54 CET

  Mirisni i ukusni citrusi mogu biti i dekorativne biljke u našem domu.

   

   

   

  Mogu se gajiti iz:

  -semena....za one koji imaju strpljenja jer do prvih plodova treba čekati sedam godina ili više.

  -mlade biljke...za one sa manje strpljenja jer mladice ili kalemi starijih biljaka mogu brzo dati plodove.

   

  Citrusi koji rastu u kući su patuljaste verzije. Možete izabrati kumkvata, limun, limetu, mandarinu, pomorandžu...svako drvo treba redovno podsecati i zalivati u toplim danima da plodovi ne bi postali meki i dehidrirani.

   

  Kako da negujete citruse:

   

  Koristite običnu saksiju koja se pri vrhu širi da bi lako obrađivali i vadili citruse.

   

  Saksija mora da ima dobar sistem za dreniranje, zato što treba da zalivate biljku svakih nekoliko dana (leti) a pomaze i podmetanje kamenčića ispod saksije da ne bi lezala u vodi koja se nakupi u tanjiru.

   

  Povremeno, lišće prskajte vodom ili istuširajte drvo (u letnjem periodu), perite svoj citrus zbog parazita.

   

  Obezbedite dovoljno svetlosti svom citrusu, neophodno mu je pet do šest sati sunčeve svetlosti ili prirodnu svetlost zamenite sa 40 vati fluorescentnog svetla postavljenog iznad biljke.

   

  Tokom sezone aktivnog rasta vaše biljke koristite kisela đubriva ( tokom kasne zime, juna i avgusta). đubrivo sa visokim nivoom azota i fosfora, ili one koji su specijalno napravljeni za citruse, treba dodavati svaki put kada zalivate biljku u tom periodu.

   

  Mlade biljke se presađuju svake godine, a starije svake 3-4, s tim što se svake godine u saksiji zamenjuje gornji sloj zemlje.

   

  Posle prve godine citrus treba kalemiti a kamemljenu biljku leti treba držati na terasi ili u bašti (zbog oprasivanja). Pre prvih mrazeva uneti je unutra. Zimska optimalna temperatura je od 6 do 10 stepeni i u tom periodu biljku minimalno zalivajte mlakom vodom.

   


  Poslednja izmena: 13. јануар 2016. 11.06.33 CET"