Forumi » Sobno cveće

Hibiskus

  • 1452 postova
  12. јануар 2016. 21.52.40 CET

  Svetlost
  Voli mnogo sunčeve svetlosti. Za najvećih letnjih vrućina prija mu lagana hladovina. Leti je takodje bolje da ima jutarnje sunce, a popodne hlad. 
  Zalivanje
  Hibiskus ne voli jako vlažnu zemlju. Zalivati treba tek kad se površina zemlje osuši (unutrašnjost lonca u tom je trenutku i dalje vlažna). Tada treba zaliti obilno, da voda prodje kroz celu posudu i izadje napolje. Ukoliko je pod posudom podložak za vodu, u njemu se ne sme dugo zadržavati voda, jer to može dovesti do truljenja korena. Ako podložak mora biti, stavite u podložak krupni šljunak, tako da posuda stoji na šljunku, a voda se sliva ispod šljunka.

  Ukoliko se biljka presuši, listovi najpre izgube sjaj, a sledećeg dana klonu. Biljku tada treba obilno zaliti nekoliko puta, sve dok se zemlja dobro ne napije, a najbolje je ostaviti je neko vreme u podlošku punu vode, dok listovi ponovo ne očvrsnu.

  Podignite lonac sa biljkom nakon dobrog zalievanja, osetite i pokušajte zapamtiti njegovu težinu. Kad se površina zemlje zasuši, ponovo podignite lonac. Videćete da je mnogo laganiji. Tada treba zaliti. Vremenom ćete po boji zemlje (mokra zemlja je tamnija, suva svetlija), te po težini posude, moći tačno znati kada treba zalivati.

  Zemlja

  Zemlja mora biti dobro propusna i lagana, što se može postići tako da se u kupovnu zemlju za cveće umeša oko 1/3 perlita. Dobro je u zemlju umešati suvih borovih iglica i suvog šumskog lišća. Teška, nepropusna zemlja velika je opasnost za hibiskus, jer je takva zemlja stalno vlažna, a koren hibiskusa to ne voli.. pH treba biti 6,2-6,5, što je obično pH kupovne zemlje za cveće. 

  Saksija - Posuda
  Posuda ne sme biti prevelika, opet stoga da zemlja u posudi nije dugo vlažna. Ako je posuda prevelika, mali koren ne može brzo popiti svu vlagu iz zemlje, i trune. Znak da je posuda postala mala je korenje koje stane provirivati kroz rupice posude, ili, kad izvadite celu biljku zajedno sa zemljom iz posude, vidite da se koren počeo motati u krugove na dnu posude. Tada treba presaditi, u malo veću posudu, tako da izmedju ruba stare i nove posude bude 2-3 cm prostora.

  Prehranjivanje

  Da bi obilno cvetao, hibiskusu treba često dodavati đubrivo. Najbolje je đubrivo u kome je mera dusika, fosfora i kalika (N-P-K) u razmeri 2-1-3... no dobar je i razmer 2-1-2. To znači da će mu odgovarati đubrivo 16-8-24, ili 20-10-20, ili nesto slično... Bitno je da je kod ta tri broja najniži srednji broj, tj. fosfor, kojeg koren hibiskusa ne voli u velikim količinama.

  Od proleća do jeseni prehranjivati treba često, najbolje jednom nedeljno, u propisanoj dozi. Zimi, ukoliko je biljka na hladnom, ne treba uopšte prehranjivati, a ukoliko je na toplom i sunčanom, treba prehraniti, ali redje i smanjenom dozom nego u periodu proleće-jesen.

  Prehranjivati se može i folijarno (prskanjem lišća đubrivom), i tada se može koristiti i đubrivo  sa višim fosforom. Đubrivo  obavezno mora sadržavati i mikroelemente.Ukoliko primetite da je lišće vaše biljke svetlo zeleno, ili se na tamno zelenoj površini ističu svetle žile, vašoj biljci treba olova.

  Nega leti

  Leti hibiskus voli laganu senu u srednjem delu dana. Domaće vrste dobro podnose i sunce tokom celog dana.
  Jako voli prskanje lišća vodom. Lišće se sme prskati i kada je veoma vruće.
  Prehranjivanje treba vršiti jednom nedeljno.
  Poneke vrste odbacuju cvetne pupoljke za najvećih vrućina. Njima treba osigurati više hlada, uz jutarnje sunce.

  Nega zimi

  Prezimiti može na dva načina:

  Topla soba: Nemojte ga uneti u toplu sobu naglo, sa niske spoljne temperature, jer će reagovati žutilom lišća. Najbolje je skloniti ga u sobu dok je napolju oko 15C, a u sobi se još nije počelo grejati. Ako je napolju već hladno, a u sobi se već greje, morate ga prebaciti postepeno (neka stoji par dana unutra, u negrejanoj prostoriji).

  Mora imati dosta svetla, najbolje mu je mesto uz prozor.Ne sme biti uz sam izvor toplote.Ako je vazduh u sobi suv (centralno grejanje), prskajte ga vodenom prskalicom dva puta dnevno.Prehranjujte jednom u dve-tri nedelje, zalivajete tek kad je površina zemlje suva. Nemojte ostavljati vodu u podlošku.

  Hladna soba: Temperatura ne sme padati ispod 0C. Ne mora imati sunca, ali mora imati svetlosti, može i malo manje nego što mu je obično potrebno.Dobro pazite kako zalivate. Neka se zemlja dobro osuši, tek onda zalivajte, i to samo malo. Ukoliko je temperatura niska, hibiskus ce odbaciti lišće i zapasti u stanje mirovanja. Tada mu je potrebno vrlo malo vode. Ako je ima previše, koren će mu istrunuti.

  Ne prihranjujte.
  U rano proleće ga orežite, stavite napolje, počnite prehranjivanje. Uskoro će početi bacati mlade izdanke.

  Bolesti

  Najčešće bolesti su bela mušica, lisne uši i crveni pauk.
  Belu mušicu i lisne uši možete uništiti domaćim sredstvom: na litar vode stavite pola supene kašikice tečnog sapuna, promućkajte i pošpricajte po pupoljcima, gornjoj i donjoj plohi listova, naročito mladih listova (veoma je važno pošpricati svaki list, sa obe strane.), i to ponovite još dva puta, u razmaku od tri dana. U istu svrhu i na isti način možete upotrebiti i neki kupovni insekticid.
  Crveni pauk veoma je sitan i teško se vidi golim okom. Nalazi se na donjoj plohi listova, u obliku sitnih, pokretnih crvenih tačkica. Uzrokuje naglo žutilo lišća. Ne reaguje na insekticide, za iskoreniti ga trebate kupiti akaricid. Prskati takodje sa obe strane listova.