Forumi » Sobno cveće

Crassula ili Japansko drvo

  • 1452 postova
  12. јануар 2016. 22.07.52 CET

  Rod Crassula pripada porodici Crassulaceae (tustike), vrste koje se kod nas gaje, većinom, su poreklom iz južne Afrike. Ime je dobila od latinske reči crassus - debeo, mesnat, tust. Rod je zastuplje sa preko 300 vrsta rasprostrajnenih po čitavom svetu, to su pre svega trajnice - višegodišnje sukulentne, zimzelene biljke, visine i do 3 m. Stabljike su debele, kratke, sa naspramnim, okruglastim, sukulentnim listovima. Uglavom se lako razmnožava rezanicama tj. delovima biljke (list, stabljika) o većinom su toleritne na umerenu hladnoću.

  Crassula ovata pripada ovom rodu. Engleski naziv je Jade plant, Money plant, a kod nas ima dosta imena, najčešća su: Krasula, Tustika, Japansko drvo, Drvo novca i sl.

  Listovi su tamnozeleni, dužine 3-10 cm i širine 2-4 cm. Neki varijeteti mogu imati crvenu prugu duž ivice listova. Zadnjih godina se pojavilo mnogo varijeteta sa panaširanim listovima. Mladi izdanci su iste boje kao i listovi, kasnije odrvene i postaju braon. Cvetovi su sitni, beli ili roze, podseća na male petokrake i često je više cvetova skupljeno u cvast. Retko cveta u enterijeru. Često se gaji kao bonsai

  Zahteva supstrat sa dobrom drenažom i srednje plodan. Zimi obavezno mirovanje uz vrlo malo zalivanja. Voli svetlo mesto u sobi i na nižim temperaturama (7-10 C), ako kojim slučajem krene da veta tokom zime treba joj nešto viša temperatura (12-15 C). leti joj treba pružiti položaj na otvorenom, to će je preporoditi.

  Razmnožavanje je veoma jednostavno vršnim reznicama, listovima, izdancima ali i delovima biljke. Reznice ostavljamo nekoliko sati da odstoje, da se prosuši-zasuši rez. Tek tada stavljamo u odgovarajući supstrat da se ožile.

  Mogu se pojaviti lisne gliste ili voštane vaši (ove vaši skidamo mehanički).

  Zanimljivo - Po staroj kineskoj tehnici feng sui, biljku treba postaviti sa desne strane ulaznih vrata kuće u severnom ili
  severozapadnom delu. "Biljka poseduje eterična ulja koje povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti."