Forumi » Mobilni uređaji

Najjeftiniji smartphone košta 4 dolara

  • Moderator
  • 775 postova
  18. фебруар 2016. 14.09.47 CET

   

  Indija nije poznata po skupim mobilnim uređajima, ali novi smartphone proizvođača Ringing Bells pravi je rekorder po tom pitanju. Freedom 251 je 3G dual-SIM Android 5.1 uređaj koji košta oko 250 rupija – ili 4 dolara.

  Smartphone očigledno pruža mnogo toga za svoju cenu, jer ima četverojezgreni procesor na 1,3GHz, 4-inčni ekran rezolucije 960 x 540 piksela i 8GB prostora za skladištenje podataka kojeg je microSD karticom moguće proširiti na 32GB. S druge strane, niska cena se oseti na tesnom 1GB RAM-a i činjenici da zadnja kamera ima rezoluciju od svega 3.2 megapiksela, dok ona za selfieje ima samo 0.3 megapiksela. Sa uređajem stiže baterija od 1450 mAh.

  Freedom 251 je toliko jeftin da neki nagađaju kako je u pitanju prevara. Međutim, razvoj telefona je navodno delimično finansirala indijska vlada, a tu su i predinstalirane aplikacije, što bi mogao biti razlog njegove ultra-niske cene.

  Zvanični sajt ovog čuda možete posetiti ovde.


  Telefon je lansiran uz prisustvo i podršku bivšeg predsednika Indijske narodne partije, Murlija Manohara Joshija, iako će se prve narudžbine zapravo isporučivati do juna. Testni primerci pokazuju da je telefon za sada rebrendirani kineski Adcom Ikon 4, od kojeg se razlikuje po ekranu, kamerama i jačini baterije.

  U kompaniji kažu da očekuju da će ga u roku od godinu dana početi proizvoditi u Indiji od uvoznih komponenti. Jedan od mogućih razloga za ovako nisku cenu telefona, pored navednih, jeste najava predsednika Ringing Bellsa, Ashoka Chadhe, da će u vreme početka isporuka telefona pokrenuti i online prodavnicu aplikacija, kojom će nadoknaditi gubitke na prodaji samog uređaja.