Putovanja » Diskusije


Queenstown ,Kraljica gradova

 • 27. децембар 2013.


   


     Sneg sam poslednji put videla pre ..mislim 6 godina. Na Severnom Ostrvu gde ja živim ,iako imamo zimu nikada ne pada sneg ,osim naravno sasvim visoko u planinama , na koje se pentraju samo oni vešti, a ne mame sa malom decom.a fantastičan ponovni susret sa snegom I naravno za Cali da vidi istii da shvati pesmicu koju joj pevam Zima zima e pa šta je.. inače vam ne bih pisala.
  Onda je Queenstown prava odluka .

  Tata i mama se mršte zbog svih zemljotresa u blizini (blizina je oko 460 km) ali ovo ne verujem da nosi ikakav rizik(kao što se i ispostavilo),   

  Osim toga zbog nekih dogadjaja u koje su upućeni neki od vas ovde, moram dobiti u daljini i kiseoniku da mogu ponovo da razmišljam.Znači korisno i interesantno putovanje.Inače nije moje prvo u ove predele.Na leto se spremam da ipak u ovom regionu krenem pešice kroz Milford Track o kome neću sad previše.

  Queenstown je dragulj u otkrivanju Novozelandskih prirodnih lepota. Nije ni čudo sto je na vrhu liste posetilaca koji vole prirodu, skijača, sve do onih koji vole rizičnije sportove kao što je bungy (praktično izumljeno ovde) jet boating, paragliding i biciklizam brdima.   

  Queenstown je na spektakularnoj lokaciji, medju Juznim Alpima medju planinskim vrhovima koji su uvek pod snegom, rečnih brzaka koji buče i naizgled bezbrojnih jezera .Ovo je mesto u kome svi mogu uživati.:.slučajni posetioci ili oni koji prepoznaju njegove čari za sportske fanatike. 

  Ako bi Bog birao gde želi da živi na zemlji to bi sigurno bio 
  Queenstown,rekao je Dzon Travolta boraveci ovde
  Ovde kao da je i Disney umešao prste, jer svakog momenta očekujete da odnekud iskoči Bambi(ali Bambi cuvaj se !Kiwi(kako jos nazivaju Novozelandjane) su poznati da vole da jedu srnetinu)

   

  Poznati putopisac Paul Theooux je bio ovde 1990 godine i napisao :’ "Videti zemlju u stanju kako je postala od vremena kad se izdigla iz vode ..to je ono što održava moj duh

  Mogla bih verovatno tražiti godinama po svetu i ne pronaći takvo mesto , gde se planina zove The Remarkables ( Impozantna), gde sa gondolom odeš na vrh sveta i sanjaš ..pejzaže kao na razglednici..

   
  Kad mislim na Queenstown uvek pomslim da bi ovako izgledao grad u kome bih zivela
  Jezero i zalive sa najplavljom vodom koju mogu zamisliti


  Okružen planinama koje kao da su sišle sa slike Thomasa KinkaidReč
  Zeleno, zeleno , parkovi i šumeice i potoke za pecanje i šetnje
  Debeo sloj kiseonika za disanje(i uzdisanje)

   

  Druga nestvarna pojava u Queenstown je raznobojnost ljudi koji žive , rade ili posećuju Queenstown.Sve izgleda kao na multikulturnom filmskom setu , mada se Kiwi uvek mogu uočiti po svom ležernom držanju i oblačenju ali i ponosnom pogledu u očima koji govori: Da ,ovo je Kraljica svih naših gradova i mi smo ponosni njeni podanici.

   

  Oni koji žele udar adrenalina neka se popnu u ‘Vazdušnu ljuljašku’ koja je odma do gondole.Nju je izumeo legendarni Aj Hackett( istionaj koji je izumeo bungy).Zavežu vas u ljuljašku spuste vas i ‘bace’ u kanjon dubok 400m.Nije preporučljivo za plašljivce.Za one koji bi ipak želeli da se vinu pod oblake je još uvek tu paragliding . ili Jet shootover

  Queenstown sa pravom nosi titulu : Glavni grad Avanture u Svetu

  Pa da stavimo i ovo na listu: 100 mesta koje moramo posetiti pre nego što umremo?
  Ko može zapisati sve korake sreć
  Misli pesnika iz zemlje daleke e pored jezeraKo mož
  pored jezerae zamisliti sve romanse pod zvezdamaKo može zameniti trenutke šetnje po obalama jezeraLet kamenčića , ili obećanja na već
  nost