eKafica » Diskusije


Kafa štiti od mnogih oboljenja

  • Officer
    19. октобар 2015.

    Svojstva koja se pripisuju kafi - da izaziva rak, da je loša za srce, a teška za želudac - ni izdaleka ne odgovaraju istini, tvrde strucnjaci iz Medunarodnog naucnog udruženja za kafu [ASIC] i ukazuju da ovaj popularni napitak ima brojne efekte u zaštiti od ozbiljnih oboljenja. Konzumiranje relativno velike kolicine [šest šoljica dnevno] kafe nece dovesti do srcanih ili problema sa varenjem kod zdrave osobe, ali ce smanjiti rizik obolevanja od Parkinsonove bolesti ili dijabetesa, saopšteno je na nedavnom zasedanju ASIC u južnofrancuskom gradu Monpeljeu.
    Kafa je dobila lošu reputaciju zbog toga što su medicinska istraživanja njenog delovanja citava dva veka bila usmerena samo na uticaj kofeina, a to je napitak sa raznovrsnim sastojcima, istakli su strucnjaci ASIC. Ona sadrži kiseline i druge sastojke koji uništavaju slobodne radikale. U njoj se takode nalaze korisni minerali, pre svega kalijum i magnezijum, prenela je agencija AFP.

    Na skupu su izneti i cvrsti epidemiološki dokazi da upotreba kafe može da predupredi pojavu Parkinsonove bolesti. Neki lekari specijalisti za dijabetes smatraju da se opasnost od specificnog tipa dijabetesa koji je u vezi sa lošim životnim navikama i nedostatkom kretanja, uz pomoc pet do šest kafa dnevno može smanjiti za 50%.

    Takode su se culi stavovi da kafa ima bolje efekte nego voce i povrce protiv oksidacije DNA, koja je izvor niza ozbiljnih bolesti, posebno kancera. Medutim, ukazano je da, ipak, kafa sadrži i materije koje mogu uticati na pojavu raka, mada nijedna studija do sada nije dokazala direktnu vezu izmedu upotrebe kafe i pojave kancera. Zbog toga je nužno sprovoditi istraživanja koja uzimaju u obzir kafu kao celinu, a ne samo njene pojedine sastojke, ciji efekti mogu uzajamno da se potiru, ukazano je na skupu.

    Takode je potrebno imati u vidu da je velika potrošnja kafe uslovljena velikom konzumacijom alkohola i cigareta. Strucnjaci bi takode trebalo da nauce da razlikuju kakve efekte imaju razliciti oblici konzumacije kafe - sa malo ili više vode, sa mlekom ili bez mleka, sa šecerom ili bez njega i slicno. Uz to, razlicite vrste kafe imaju i drugaciji sadržaj kofeina i drugih materija, ukazano je na skupu.