Putovanja » Diskusije


Putnička apoteka

  • Član
    04. мај 2015.

    Koje lekove i uređaje treba poneti sa sobom na odmor?


    Leto je tu, a sam njim i vreme godišnjih odmora i bezbrižnih putničkih dana. Da vam male bolesti koje nas i našu porodicu napadaju na putu ne bi stvarale sede dlake, sastavili smo spisak najpotrebnijih lekova i ostalih stvari koje su neizostavljiv deo male putničke apoteke.


    Preporučujemo vam da se u kupovinu u apoteku uputite sa spiskom, u slučaju da se nešto neočekivano desi, da tik pred polazak ne otkrijemo da smo zaboravili ono što nam je vrlo bitno.
    Prvo pogledajmo koje lekove bismo trebalid a ponesemo sa sobom na odmor:


    lekove protiv bolova: zavisno od onoga što uzimate kad imate glavobolju, preporučujemo vam da sa sobom ponesete proveren lek, koji vas brzo rešava glavobolje i drugih manjih bolova (menstrualnih). Možete da birate između lekova sa acetilsalicilnom kiselinom (aspirin), parecatamolom (lekadol, panadol), ibuprofenom (brufen), naproksen natrijumom (nalgesin s). Preporučujemo da tokom menstrualnog ciklusa uzimate manje aspirina jer se meša sa enzimskom strukturom zgrušavanja krvi, zato ga ne savetujemo prilikom krvarenja. Ako putujete sa decom ponesite sa sobom sirup ili čepiće sa paracetamolom. Oni nisu samo protiv bolova, kao što je na primer glavobolja, već su takođe i učinkovito sredstvo protiv povišene temperature i upala koje prate prehladu, kijavicu ili grip. U tom slučaju su najbolji kombinovani proizvodi (npr. aspirin plus C, daleron C, lekadol C), koji sadrže i vitamin C za brži oporavaki borbu protiv slobodnih radikala, koji nastaju tokom upalnih procesa u organizmu.
    sredstva protiv bolova u grlu: i ako je leto, zbog promaje, otvorenih prozora i klima uređaja često se desi da obolimo od blaže prehlade koju prati pekuće i bolno grlo. Ako nas grlo samo 'svrbi' odlučujemo se za tablete sa islandskim lišajem. Kod jačih bolova u grlu posežemo za tabletama koje sadrže anelgetik za delimično utrnuće sluzokože, što čini bolove slabijim (septolete, strepsils ipd.). Dok su za promuklost učinkovita sredstva u spreju (angal s).
    sredstva protiv alergija: na odmoru ili letovanju često nas iznenadi neka alergija bilo od neke vrste trave, sunca ili ujeda insekta. Alergija na sunce se izražava u vidu sitnog crvenkastog osipa u predelu dekoltea, gornjem delu leđa i rukama, i često je bol neprijatan, a morska voda i vrućina samo je pogoršavaju. Isto važi i za ujede insekata, čak i ako je pčela, osa, obad,… Ono što lako može da se dogodi je da bol i crvenilo ne traju samo 2 ili 3 sata, već taj predeo dosta otekne, boli i svrbi po nekoliko dana, pa čak i duže. U takvim slučajevima uzimamo tablete protiv alergija koje sadrže antihistamine zbog kojih alergijska reakcija biva manje burna i brže se završi (flonidan, claritine).
    sredstva za olakšanje probavnih problema: ako imamo problema sa želudačnom kiselinom koju drugačija hrana još više pogorša onda nam trebaju tablete za neutralizaciju stomačne kiseline (rupurut) ili inhibitore protonskih pumpi (ranital). Bitno je da ako bol traje i dalje da odemo kod lekara jer ako se lečimo sami možemo samo da pogoršamo stanje. U slučaju proliva, koji je nastupio zbog promene ishrane uzimamo tablete sa aktivnim ugljem (njegova velika površina služi kao adsorbent za toksine) i kapsule sa mlečnokiselinskim bakterijama (linex), koje će ponovo uspostaviti ravnotežu u crevnoj flori.
    Na vrućini u težim slučajevima proliva bitna je rehidratacija, tečnosti moramo da povratimo uspomoć rastvora elektrolita (nelit n), a ne samo vodom. Zbog toga vas upozoravamo da teški proliv, naročito ako traje duže od dva dana lako dovodi do dehidratacije opasne po život, zato prilikom većih problema treba da potražimo pomoć lekara. Naročito su ugrožena odojčad i mala deca; njihov proliv ne smemo da lečimo bez pomoći lekara, zato ne odlažimo odlazak do najbližeg doma zdravlja.


    Takođe ne smemo da zaboravimo na bitnije lekove na recept, ako ih trebamo, bile to kontracepcijske tablete, antimigrenici, insulin ili bilo šta drugo što nam je lekar prepisao za dugotrajnu upotrebu. Na to je potrebno misliti unapred i obezbediti dovoljne zalihe za vreme boravka na putovanju. Uopšteno, neprijatno je ostati bez tih lekova na recept u tuđoj državi gde vam taj lek neće prodati bez recepta, ali konfuzija može nastati i kao posledica stranog jezika jer su lekovi u inostranstvu verovatno registrovani pod drugim imenom a ne kao kod nas u Srbiji.


    Sada pogledajmo šta nam je osim lekova u bukvalnom smislu još potrbno u našoj maloj apoteci:


    sredstva protiv ujeda insekata: za preventivu možemo da izaberemo razne sprejeve, kreme u stiku, losione, kojima se mažemo uveče pre spavanja. Tako ćemo izbeći neprijatne ujede komaraca, a u zatvorenim prostorima koristimo tablete ili tečnosti koje stavimo na poseban nastavak i ubacimo u utičnicu zbog čega celu noć odaju miris neprijatan za insekte. Potrebno je znati da decu mlađu od jedne godine ne smemo izlagati tim sredstvima, i da pazimo da nam takva sredstva ne stoje blizu glave. Nakon ujeda bol i svrab možemo da umirimo lokalnim nanosom gela koji ima rashlađujuće dejstvo (npr. kamagel), a učinkovit je i gel sa aloe verom.
    kreme za zaštitu od sunca i izlaganja na suncu: izaberimo što veći faktor zaštite i nanosimo ga često. Tokom najveće vrućine izbegavajte direktno izlaganje na suncu što je najbitnije za odojčad i malu decu. Njima bi glava trebalo da se zaštiti nekim lakim pokrivačem, a to nije na odmet ni starijima. Ne mislite da ako je vreme oblačno, sunce 'ne može dopreti do nas', već se i tad namažite zaštitnom kremom. Nakon izlaganja suncu, kožu operimo vodom i namažimo rashlađujućom ili losionom ili kremom bogatom antioksidantima.
    ostalo: tu spadaju samolepljivi flasteri za slučajeve manjih posekotina; nešto sterilne gaze i zavoj ili dva za na primer veće posekotine, ogrebotine ili drugih povreda pre odlaska kod lekara. Dobro će nam doći i flašica sterilnog fiziološkog rastvora kojim možemo da isperemo ranu.

    Ako nemamo neku drugu vrstu kontracepcije i/ili od odmora očekujemo neku kraću romansu ili vezu na jedno veče, nikako ne zaboravimo na kondome i da ih koristite.


    Na kraju vam želimo lepe dane odmora, koji vam pune baterije lepim doživljajima i bogatim sećanjima!