Putovanja » Diskusije


Barbados

  • 23. мај 2015.

    Bez stresa, uobičajne gradske vreve, svakodnevne trke s vremenom, viška nepotrebnih informacija, “obaveznih” planova za budućnost... bez čarapa, teške garderobe, neprijatne jutarnje svežine... bez dileme kako izgleda raj - bez svega toga ostaje evropski turista koji zatekne na Karibima.


    Svaku inerciju nervoze i užurbanosti lokalni filosofi otklanjaju maksimom “Budi ostrvo”, što znači da nema potrebe za frkom kad si uspeo da se domogneš mesta kakvo je Barbados. No, krenimo redom...



    Engleski pomorac Henri Pauel je ovo ostrvo pronašao oko 1600. godine i proglasio ga engleskom teritorijom. 1627. osnovano je prvo naselje, prvo pod engleskom, a kasnije i pod britanskom vlašću. Britanska vlast trajala je nekoliko vekova, čime je Barbados postao jedino karipsko ostrvo koje nikada nije menjalo vlasnika za vreme kolonijalnih ratova. Tek u 20. veku, Barbados dobija lokalnu vladu i proglašava nezavisnost. Zbog svoje predivne lokacije, ovo karipsko ostrvo je postalo jedna od vodećih svetskih turistička destinacija. Južnu i zapadnu stranu Barbadosa karakteriše plava boja Karipskog mora i bele i ružičaste peščane plaže, a na istočnoj strani, koja se nalazi „lice u lice“ sa Atlantskim okeanom, možete uživati u predivnim talasima i surfovanju.


    Plavičasta svetlost
    Lagune na Barbadosu noću svetle i mnogi turisti se raspitaju kako su lokalne vlasti uspele da sprovedu svetlo ispod površine mora... sve dok im neko ne objasni da su to posebne vrste korala koji u mraku emituju plavičastu svetlost. Mnogi provedu i po nekoliko sati gledajući u taj prirodni fenomen.



    Barbados je svakom smislu ostrvo ljubavi. Lokalno stanovništvo je spremno na svaku vrstu zabave, bez moralnih obzira, ali istovremeno to je velika zamka za neoprezne turiste jer je čak 80 procenata stanovnika Barbadosa zaraženo HIV virusom. U večernjim satima lokalni dileri će vam ponuditi bukvalo sve - uključujući i specijalne lokalne čudotvorne napitke koji, kako tvrde, potenciju regulišu bolje od vijagre. Ako im baš sve odbijete može vam se desiti da posumnjaju kako ste, ni manje ni više, nego - agent FBI.


    Glavna dnevna zabava na Barbadosu je jedrenje. Opcije su mnogobrojne. Od dosadnog mahanja i škljocanja foto aparatima sa velkog turističkog jedrenjaka koji je stilizovan kao brod “Pirata sa Kariba”, pa sve do uzbudljivog “jurcanja” katamaranom po talasima. Kada dođe vreme za predah shvatićete da evropske norme kulinarstva ništa ne vrede na Karibima. Lokalni specijaliteti su pohovane banane u karamel umaku i pečena dorado riba sa lukom i dinjom. Perfektno. Za preterivanje je podesan lokalni rum, ali posebno uzbuđenje predstavlja branje i raspolućivanje ogromnih kokosa koji ponekad sami padaju u pesak pored vas na plaži.


    Sve plaže na Barbadosu su javne i uglavnom izgledaju kao sa razglednica iz raja. Bukvalno tako. Tri palme, nekoliko ležaljki, beli brašnjavi pesak koji vodi u providnu plavu toplu morsku vodu. Na istoku ostrva su velika imanja engleske aristokratije koja je pre nekoliko decenija zaboravila šarm rodne grude. U razgovoru sa njima otkrio sam da jedino prate dešavanja u fudbalskoj Ligi šampiona i da su nekada davno “zakasnili” na let za London. Potpuno ih razmem jer na Barbadosu život ima drugačije konture. Toplo more i temperatura koja cele godine varira između 27 i 35 Celzijusovih stepeni jesu odrednice raja.



    I još nešto - na Barbadosu možete videti sve nijanse žute i plave boje.