Putovanja » Diskusije


UAE

 • Član
  04. август 2013.

  Valuta: Zvanična valuta u Dubaiju je dirham (AED), uveden 1973. godine. Dirham je podeljen na 100 filsa. Brojne banke i menjačnice nalaze se na aerodromu, tržnim centrima, bukvalno u celom gradu, i tu je moguće novac lako promeniti. A i bankomati se nalaze na svakom koraku. Takođe, plaćanje kreditnom karticom prihvataju i hoteli, restorani, prodavnice širom zemlje.1€ je oko 5.3 dirhama.


  Jezik: Zvanični jezik Dubaija je arapski, mada koristi se i engleski, a često se čuju i hindi, urdu, malajalam, bengalski jezik i tagalog. Što se tiče škola u Dubaiju, pored arapskog, predaje se i engleski, a u većini škola nastava se odvija i na francuskom i ruskom jeziku.


   Vremenska zona: UTC/GMT + 4 h


  Ujedinjeni Arapski Emirati – UAE predstavljaju federaciju 7 emirata, Abu Dabi, Dubai, Sharjah, Ajman, Umm Al Quwain, Ras Al Khaimah i Fujairah, lociranih na jugoistočnoj strani arapskog poluostrva. Emirati su se ujedinili 1971. godine. Abu Dabi je najveći emirat, zauzima 87% ukupne površine, a najmanji je Ajman, samo 259km². Najniža tačka u UAE je u persijskom zalivu, na 0m nadmorske visine, a najviša tačka je na granici sa Omanom, 1910m nadmorske visine. Glavni grad i najveći je Abu Dabi i nalazi se u istoimenom emiratu.


  Od ukupnog broja stanovnika samo oko 25% su državljani UAE, a ostatak čine strani radnici privučeni naftnim bogatstvom, dolaze uglavnom iz južne Azije i susednih arapskih država. Državljani UAE su uglavnom Arapi, muslimani Suniti, iako ima i Šita.


  Pušenje je zabranjeno na javnim mestima.Alkohol može samo u odredjenim barovima i hotelima.Žene vodite računa kad obilazite tržne centre majce na bretele nikako.Oblačenje mora biti prikladno.Kad je Ramadan vodite računa o ponašanju,ako ste na plaži gde dolaze lokalci nemojte piti i jesti,smatrace to uvredom.Nemojte  se smejati ako vidite brojne muškarce kako se drže za ruke.U njihovoj kulturi to znači da su najbolji prijatelji.Pre rezervacije za putovanje proverite hotel.Može se deseti da je pored samog gradilista i da vam se odmor pretvori u horor.Što se tiče obilazaka sve vredi videti .....