Svet kompjutera i informatike » Diskusije


Network Attached Storage

  • Član
    26. децембар 2015.

    Šta je NAS i da li vam je potreban?


     



    NAS je skraćenica za Network Attached Storage ili slobodno prevedeno na naš jezik - umreženo skladište. Zašto bismo uopšte želeli da umrežimo naše skladište, šta dobijamo tim potezom u odnosu na klasičan način povezivanja hard diska SATA kablom direktno na matičnu ploču računara? 


    U današnje vreme većina porodica u svom domu nema samo jedan računar, već ih u zavisnosti od broja članova domaćinstva ima nekoliko, bilo u vidu desktop konfiguracije ili laptopa. Dodajte na to da pored računara neko ima i tablet, i sasvim sigurno i svoj smartfon. Pričamo o minimum dva ili tri uređaja koji se povezuju na ruter koji im pruža pristup internetu, bilo žičnim ili bežičnim putem. Pod uslovom da ne podignete neki virtualni server na računaru na kojem je hard disk, ograničavate pristup tim podacima samo na jednog korisnika, onog koji koristi taj računar.


    Jedna od brojnih prednosti umreženog skladišta jeste da je NAS zapravo centralizovano rešenje, koje baš zbog toga što je umreženo pruža pristup podacima svim korisnicima na kućnoj mreži. NAS je uređaj koji je u suštini server. To je kućište sa hard diskovima koje se povezuje uz pomoć LAN kabla na vaš ruter. Malo je komplikovaniji uređaj od toga, jer ima i više komponenti, kao što su sopstveni procesor i RAM, kao i sopstveni operativni sistem, faktički je reč o minijaturom PC-u. NAS dolazi u raznim konfiguracijama, može recimo imati samo jedno mesto za hard disk, češća varijanta je sa dva mesta, ali može imati i četiri "slota" za hard diskove, ili čak osam mesta za ozbiljnije namene i potrebe za ogromnim skladištem.



     


    Priča oko NAS-a je dosta kompleksnija od pukog pristupanja podacima preko kućne mreže, to je samo jedna od mogućnosti. Dakle, ima svakako svojih prednosti da recimo svaki član porodice ima direktan pristup fotografijama, video fajlovima, muzici, koji se nalaze na jednom takoreći kućnom serveru, ali ima i drugih beneficija. NAS u jednu ruku može biti kao multimedijalni DLNA server koji će strimovati filmove, muziku ili fotografije na vaš televizor, tablet ili smartfon, i to potpuno nezavisno od bilo kakvog računara koji bi u nekom drugom scenariju morao biti uključen da bi nudio ovakve DLNA mogućnosti pomoću nekog virtualnog servera.


    Pošto je NAS u suštini fizički server u koji stavljate hard diskove, a povezan je na vaš ruter, to znači i da dobija pristup internetu, pa se podacima ne mora pristupati isključivo preko mreže u sklopu vašeg doma. Odlična stvar sa NAS-om je da imate i daljinski pristup, tako da čak i kada ste van kuće, gde god da imate pristup internetu, možete pristupiti vašim podacima. U neku ruku NAS se može posmatrati i kao personalni Cloud, kao što je Dropbox, OneDrive, Google Drive, itd, samo što ovde imate na raspolaganju terabajte i terabajte skladišta, zapravo koliko god velike hard diskove koristite u NAS-u, i to sve bez ikakvih mesečnih pretplata. Jedini dodatni trošak kod NAS-a jeste struja koju zahteva da bude operativan, ali uglavnom je reč o vrlo štedljivim potrošačima, pa su ti troškovi minimalni.