Svet kompjutera i informatike » Diskusije


AirBar pretvara obican ekran u touchscreen

  • Član
    26. децембар 2015.


    Švedska kompanija Neonode na CES 2016 događaju predstaviće maleni i još važnije jeftini AirBar uređaj. Reč je dodatku koji je u stanju svaki ekran da pretvori u ekran osetljiv na dodir.


    AirBar trenutno postoji samo u verziji za 15,6-inčne laptopove, ali kompanija obećava skoru dostupnost i modela namijenjenog desktop računarima. Najzanimljiviji deo je svakako to što AirBar ne zahteva nikakve posebne instalacije drivera i podešavanja, već radi na Play & Touch principu.


    Na laptop se spaja putem USB kabla i pritom kompanijina zForce AIR tehnologija stvara "nevidljivo svetlosno polje" preko ekrana čijim se prekidanjem detektuje određena radnja koju je korisnik napravio (pinch, zoom, scroll, swipe). Zahvaljujući tome možete po ekranu crtati četkicom i dodirivati ga prstima, rukavicama, štapićima i drugim predmetima koji kod klasičnog ekrana osetljivog na dodir ne bi prošli. Trenutno su podržani Windows i Chrome operativni sistemi, a kompanija radi i na osiguravanju podrške i za OS X.


    Kako tačno AirBar radi možete videti u priloženom videu, a ovde napraviti prednarudžbinu. Cena pojedinog primerka je 49 američkih dolara. Prve isporuke su planirane tokom prve polovine 2016. godine.