Ženski kutak » Diskusije


Boje, vaše najbolje prijateljice - 1. deo

  • Član
    02. август 2015.

    Bez obzira na to da li je vaša svakodnevna odeća uslovljena modnim trendovima ili nije, uvek treba odabrati boju koju ćete nositi. A kako biste znali kako da boje što više okrenete u svoju korist, treba naravno da ste s njima dobro upoznati, a u tome će vam biti od pomoći ovaj članak koji treba da vam pomogne da upoznate, razumete i na najbolji način upotrebljavate boje. Počećemo od samih osnova, jer su one temelj za poznavanje i razumevanje boja.
    Boje koje naše oko registruje nastaju pomoću svetlosti. Kad belo svetlo padne na određeni predmet, neke boje se odbiju a neke upiju. Naše oko će registrovati samo svetlost koja se odbila, pa ako se odbije sva svetlost, predmet će za nas biti bele boje, a ako se sve boje upiju, predmet će biti crn. Ali u slučaju mode i odeće, više nego mešanje svetlosti, treba poznavati tvarno mešanje boja.


    Primarne (osnovne) boje
    Osnovno mešanje boja koristi kao svoj temelj tri osnovne odnosno primarne boje od kojih su dobijene sve ostale. Te boje ne možemo dobiti mešanjem bilo kojih drugih boja, pa se zato i nazivaju osnovne boje.



     


    Sekundarne boje (boje drugog stepena)


    Mešanjem dve osnovne boje dobijamo boje drugog stepena ili sekundarne boje:



     


    Tercijarne boje


    Mešanjem osnovnih boja dakle povećavamo spektar boja, ali to ni izdaleka nije potpuna paleta boja. Dodatno je širimo tako što mešamo primarne i sekundarne boje. Na taj način dobijene boje nazivaju se tercijarne:



    Krug boja


    Sve su to takozvane čiste boje i zajedno obrazuju krug boja. Unatoč tome što smo mešanjem već dobili popriličan broj boja, znamo da ih u prirodi i u našem okruženju ima mnogo više. Te boje dobijamo tako što primarnim, sekundarnim i tercijarnim bojama dodajemo belu ili crnu boju i tako ih posvetljujemo ili potamnjujemo. Tako dobijamo veliko mnoštvo boja koje su, suprotno čistim bojama, zagasite, manje žarke i mutne. To znači da sve boje, kako primarne tako i sekundarne i tercijarne, imaju ogroman broj različitih nijansi, a jedine dve boje bez nijansi su bela i crna (to proizlazi iz mešanja svetlosti pominjanog gore), koje se upotrebljavaju samo za posvetljivanje ili tamnjenje pomenutih boja.



     


    Primarne boje: crvena, žuta i plava  - ne mogu se dobiti miješanjem drugih boja
    Sekundarne boje: narančasta, zelena, ljubičasta - primarna boja + primarna boja = sekundarna boja
    Tercijarne boje: crveno-narančasta, žuto-narančasta, žuto-zelena, plavo-zelena, plavo-ljubičasta, crveno-ljubičasta - primarna boja + sekundarna boja = tercijarna boja