Ženski kutak » Diskusije


Pažljivo s problematičnom kožom

  • Član
    08. октобар 2015.

    Bubuljice se uvek pojavljuju u pogrešnom trenutku, na najnemogućijim mestima, skoro kod svakoga i u svakoj starosnoj dobi. Hormonski haos kod mladih koji izaziva bubuljice najčešće se reguliše sa 20 godina. Međutim, u mnogim slučajevima su bubuljice i dalje prisutne kad se pojavljuju prve bore. Žene između 30 i 40 godine često moraju da se izbore sa nečistoćama. Pauza u uzimanju pilule i trudnoća mogu da izmene sliku kože i izazovu izbijanje bubuljica.

    Ono što ne pomaže kod bubuljica su ceđenje i pasta za zube. Kod pojave bubuljica ne bi trebalo čačkati lice, jer pritom bakterije najčešće dospeju u kožu i time je problem sa infekcijom još veći. Ko ipak ne može da odustane od toga, neka se radije obrati profesionalcu. Pasta za zube doduše isušuje bubuljice, ali ne deluje protiv nečistoće kože, jer nema antibakterijsko dejstvo. Ona pre podstiče stvaranje bubuljica, jer zapušava pore.
    Agresivna sredstva za čišćenje lica i alkoholni tonici za lice kožu ekstremno isušuju, time ona postaje samo hrapava i perutava, ali se ne rešava problem bubuljica. Bečki kozmetički stručnjak Helga Fiala-Haslberger daje najbolje savete protiv nečistoće kože. Za čiššćenje lica su, po njenom mišljenju, idealni gelovi bez sapuna ili penasta sredstva za čišćenje koja se nanose ili spiraju mlakom vodom.
    Nakon pranja naneti na lice tonik, jer oslobađa kožu od suvišnog perutanja i ponovo stvara zaštitni sloj kiselina na koži. Uz to bi trebalo jednom do dva puta nedeljno naneti masku specijalno za nečistu kožu. Ona izaziva toplotu na koži i otvara pore, tako da se ukljanjaju nečistoće, a koža bolje upija dejstvo krema za negu.
    Nečista koža je najčešće osetljiva i na pogrešnu negu reaguje odmah umnožavanjem bubuljica. Masnoj koži je potrebna matirajuća nega koja je snabdeva sa dovoljno vlažnosti. Kad se bubuljice prošire po većoj površini, onda je dostignut stadijum akni i tada može da pomogne samo dermatolog.
    Kod podloge je važan pravilan izbor. Mogu se koristiti proizvodi koji su antibakterijski odnosno nekomedogeni. Većina marki ima posebne podloge koje matiraju i sadrže samo malo ulja. Ove podloge najčešće sadrže kompleks agensa od cinka, pantenola i bakra koji reguliše prodizvodnju loja i deluje protivupalno. Za one koji imaju problem sa bubuljicama važni su i proizvodi koji pokrivaju, maskiraju tamnije crvenilo i deluju protivupalno. Antibakterijski puder koji matira kožu je savršena završna šminka.