Ženski kutak » Diskusije


Zaštitite se od strija hranom, masažom i kremama

  • Član
    19. октобар 2015.

    Strije su zajedno s celulitom ženama najveca ljetna mora kad se trebaju skinuti u kupaci kostim. Dugacke, svetle brazde na koži se, nažalost, ne mogu potpuno ukloniti, ali se razlicitim preparatima, masažom, hranjivim kremama i uljima te nacinom ishrane mogu ublažiti. Strije nastaju kad se srednji sloj kože naglo rastegne, što može biti tokom trudnoce, naglog povecanja mišicne mase, nagle promene težine ili u pubertetu zbog hormonalnih poremecaja. Prvo se pojavljuju kao ružicaste, crvenkasto smede ili tamnosmede linije koje posle prelaze u ljubicastu boju, a kasnije poprime nekoliko nijansi svetliji ton od prirodne boje kože. Najcešce se nalaze na bokovima, stražnjici, nadlakticama, grudima i trbuhu.
    Na pojavu strija utice nasledni faktor elasticnosti kože, a kako one nikad u potpunosti ne nestaju, moguce je samo ublažiti njihov intenzitet.
    Preporucljivo je masirati kriticna mesta kako bi se pojacala cirkulacija, nanositi hranjive kreme za elasticnost kože i jesti hranu bogatu vitaminima E i C, cinkom i silicijem. Iako su cešce kod žena, od strija nisu poštedjeni ni muškarci. Mogu ih dobiti, na primer, prilikom napornog vežbanja u teretani. Što su strije tamnije tj. mladje to ce tretmani njihova uklanjanja biti laksi.

    Zaštitite se od strija u trudnoci
    Trudnice posebno trebaju mazati svoju kožu hranjivim uljima i kremama jer najveci broj žena strije dobije najcešce u drugoj polovini trudnoce.
    Postoje i razni tretmani uklanjanja strija. To su laser za uklanjanje strija i razni
    aparati koji deluju na bazi kolagena. No ni ti tretmani ne uklanjaju brazde na koži do kraja, vec ih samo
    izbledjuju.

    Ulje s vitaminom E pomaže opstem stanju kože i smanjuje vidljivost strija. Na isti nacin deluje ružino ulje ili mleko za telo koje sadrži vocne kiseline jer pomaže regeneraciju cekija kože, vraca koži elasticnost i fleksibilnost, a time strije postaju manje vidljive.