Ženski kutak » Diskusije


Roze boja i dalje tabu za mnoge muškarce

  • Član
    05. новембар 2015.

    Šta je to sa muškarcima i roza odećom? Čim neki pripadnik jačeg pola obuče nešto u ružičastoj nijansi, odmah počinje da se priča da ima homoseksualne sklonosti, piše "Dejli Mejl". Čak i novi Oksford rečnik engleskog jezika definiše roze boju kao "povezanu sa homoseksualcima".
    Poslednja žrtva ove predrasude je novinar televizije "Skaj" Piter Spenser, navodi list. On voli da nosi sako preko roze košulje i kravate i čak ima i ružičasti "BMW" i dve roza kuće, u severnom delu Londona i u Kornvolu. Bez obzira na to, Spenser je pravi ženskaroš.
    Činjenica je da je dobrim delom 20. veka roze boja smatrana "ženskom", pogotovo što je to omiljena boja Barbike. Međutim, ako se pogleda dalje u prošlost, uviđa se da je roze bila smatrana za jaku, "mušku boju", dok je bela (povezana sa Devicom Marijom) bila delikatna i "ženska".
    Međutim, veza između roze boje i muškosti još postoji. Nasuprot klišeu "lepa u ružičastom", tu je činjenica da se roze smatra "krvavom", "bogatom testosteronom", a ukazuje se i da je to boja mesa.
    Ružičasti modni detalji danas se viđaju na sve strane, ali retki su muškarci koji se usude da se kompletno obuku u roze. Najbolje je to ostaviti holivudskim zavodnicima, kao što je to Bred Pit, ukazao je britanski tabloid - on ne izgleda nimalo manje muškarac u svom roze odelu.