Narodni lekar » Diskusije


ŽALFIJA

  • Officer
    26. мај 2015.

    ŽALFIJA - KADULJA- Salvia officinalis


    Drugi nazivi: kuš, lekovita slavulja, krstašica, žalfija.


    Opis biljke: kadulja je višegodišnja polugrmovita biljka visine 30 do 60 cm. Ima jak koren i drvenastu stabljiku. Donji delovi stabljike su drvenasti a gornji zeljasti. Stabljika je uspravna i cetverouglasta. Listovi su uski, elipticni, sitno naborani s dugackom peteljkom, a na stabljici nasuprotno poredani. . Veliki tamnoljubicasti cvetovi skupljeni su u cvatove poput klasova koji su sastavljeni od pršljenova. Cvet je dvousnat, a caška i vencic imaju žlezdaste dlake. ,


    Stanište: raste divlje, po kamenitim i neplodnim mestima, a uzgaja se i u vrtovima.


    Lekoviti deo biljke: za lek se pre cvatnje skupljaju listovi i mlade grancice


    Lekovito delovanje: naziv ove biljke na latinskom upucuje nas da je smatramo veoma lekovitom - njeno ime, naime, znaci spasonosna i lekovita, kadulja leci promuklost, cisti krv i jaca živce, grije želudac, otklanja vetrove, pomaže kod svake vrsti nahlade, katara i influence.
    Žalfija deluje na cišcenje krvi i time oslobada organizam uzrocnika mnogih bolesti. Ima i protivupalno dejstvo, tako da se toplo preporucuje kod svih zapaljenja, od zapaljenja ždrela, preko unutrašnjih organa, do bešike i vaginalnih upala.kadulja je u stanju da reguliše i znojenje, odnosno da ga dovede na pravu meru: kada se znojite od slabosti posle gripa ili zapaljenja pluca kadulja taj problem rešava za par dana. Vrlo je stimulativna i podiže tonus. Leci takode i obolele od reumatizma i, receno modernim recnikom, antibiotik je širokog spektra. Za period puberteta i menopauze ona je upravo biljka izbora, jer je nežan ali efikasan hormonalni regulator Izvrstan je lek za cišcenje jetre, za bolesti bubrega i protiv nocnog znojenja. Ako uberete sveže listove kadulje i protrljate njima predeo oko zuba, desni, ucinicete ih zdravijim i cvršcim.


    Caj spremite od jedne kašike na šolju vode. Preliti suvo lišce kljucalom vodom i pustiti da stoji pola sata. Pije se po jedna kafena šoljica tri puta dnevno. Ako imate neuredan menstrualni ciklus, pijte ovaj caj u navedenim kolicinama 21 dan, izmedu menstruacija. Za grgljanje ili vaginalno ispiranje, jedna pregršt ove biljke kuva se u litru vode 10 minuta.


    Vino od kadulje, koje se dobija kada se prstovet kadulje provri u šolji dobrog crnog vina, jaca rekonvalescente. U sezoni gripa, udišite paru nad posudom u kojoj se kuvaju žalfija, majcina dušica, lavanda i ruzmarin, a posle inhalacije iskoristiti tecnost za kupku.


    Farmakološko dejstvo: Antisudorifik (protiv znojenja).
    Preporučuje se kod TBC (tuberkuloze) u cilju sprečavanja noćnog znojenja (pije se hladan čaj). Nije preporučljiv kod dojilja,jer redukuje količinu mleka tokom laktacije; depurativ (prečišćava krv), antiinflamator (protiv zapaljenja), antiseptik (protiv zaraznih klica), karminativ (sprečava nadimanje), sedativ(umirujuće dejstvo), hipoglikemijant (smanjuje nivo šećera u krvi), antitermik (smanjuje temperaturu), ekspektorans (za iskašljavanje),antispastik (protiv grčeva), venotonik, bakteriostatik(zaustavlja razvoj bakterija), emenagog (pomaže menstrualniciklusa)afrodizijak.


    Terapeutske indikacije: Bilijarna diskinezija (otežano pražnjenje žučne kese), kolitis (upala debelog creva), hronični bronhitis(hronična upala bronhija - dušnica), dijabetes (šećerna bolest), variks (proširene vene), atrofični vaginitis (upala vaginalne sluznice praćena izumiranjem tkiva), reumatizam. Žalfija, zajedno sa lavandom pomaže kod noćnog znojenja.Čaj od žalfije i zečje stope (Geum urbanum) se preporučujekod oboljenja usne sluzokože i usne duplje (afte), dentalnog apscesa (zubnog zagnoja), gingivitisa (upala desni), faringitisa(upala ždrela), tonzilitisa (upale krajnika).U vidu rastvora za ispiranje: Čaj pomešati sa kamilicom; 5g lišća na 100 ml vode.
    Kod facijalne seboreje stavljaju se oblozi od čaja.
    Čaj od žalfije, ukoliko se često pije, daje energiju, sprečava infarkt i blagotvorno deluje u slučaju paralize.
    Žalfija se koristi kod oboljenja kičmene moždine, poremećaja endokrinog sistema (žlezda), podrhtavanja udova. Piti 2 šolje dnevno.