Narodni lekar » Diskusije


SMILJE

  • Officer
    26. мај 2015.

    Smilje leči i podmlađuje


    Još u Homerovo vreme Grci su koristili smilje kao lek za rane, dok je u starim narodnim pesmama ova biljka opevana kao najlepši cvet za kićenje devojaka i momaka. Smilje raste na sunčanim kamenjarima i padinama, u pukotinama stena, napuštenim vinogradima i uz ivice puteva. Stablo je uspravno i obraslo svilenkastim, gustim dlačicama, visine do 40 centimetara, a cveta od maja do jula. Na vrhu stabla nalaze se žuti cvetići koji se koriste kao lek.


    LEKOVITA SVOJSTVA


    Cvetne glavice sadrže flavonoide, flavon apigenin, kumarin, smole, organske kiseline, eterično ulje, sitosterin, vitamin K, tanine, alkaloide…
    U narodnoj medicini smilje se koristi za zaustavljanje krvarenja iz nosa i usta, kao i za zarastanje rana. Odličan je lek protiv bronhitisa i kašlja, deluje kao sedativ, snižava krvni pritisak, nivo holesterola u krvi, sprečava nastanak ugrušaka, ublažava bolove i jača ceo organizam.
    Zbog svog regenerativnog dejstva, koristi se u kozmetici, naročito za negu dehidrirane i umorne kože. Takođe, veoma je korisno za uklanjanje ožiljaka, strija i modrica. U letnjim mesecima odlično je sredstvo za ublažavanje crvenila i opekotina kože oštećene sunčevim zracima.
    Takođe, smilje je glavnih sastojak mirisnih sveća, kupki, eteričnih ulja.


    PROVERENI RECEPTI


    Za bolje varenje
    Dve kašičice suvih cvetića smilja prelijte sa dva decilitra vrele vode, pustite da odstoji 15 minuta, pa procedite. Ovaj čaj, osim što reguliše varenje, snižava krvni pritisak, holesterol i jača ceo organizam.


    Za lakše mokrenje
    Pomešajte 120 g smilja, 120 g kantariona, 90 g troskota, 30 g cvetova kamilice, 60 g drena. Izvadite četiri kašike mešavine, sipajte ih u vodu i ostavite da prenoći. Ujutro smesu prokuvajte na tihoj vatri, pa procedite kad se ohladi. Prvu čašu popijte ujutro na prazan stomak, a ostatak razdelite na tri dela i popijte u toku dana, sat posle svakog obroka.


    Protiv hematoma i ožiljaka
    Nekoliko kapi eteričnog ulja smilja nanesete na mesto udarca ili ožiljka, i posle nekoliko dana videćete prve efkete. Postupak ponavljajte dva puta dnevno tokom tri-četiri dana.