Narodni lekar » Diskusije


SELEN

  • Officer
    26. мај 2015.

    Opis biljke: Selen je mirisna, trajna zeljasta biljka, visoka do 2m. Koren je vrlo krupan i razgranat. Listovi su tamnozeleni i 2-3 puta perasto deljeni. Cvetovi su udruženi u štitaste cvasti svetložute boje. Plodovi su pljosnati, sa oštrim rebrima.


    Stanište:Gaji se u vrtovima i cesto podivlja, posebno u planinama. Lekoviti su koren i plod.. .
    Lekoviti deo biljke:U korenu i plodu ima do 1% elarskog ulja, u kome je glavni sastojak terpineol. Ima i smole, gume, tanina, šecera, škroba i raznih kiselina. U lišcu ima do 100 mgÀ/o vitamina C .


    Lekovito delovanje:Prijatan, aromatican i bezopasan diuretik, stomahik i karminativ. Cesto se daje zajedno sa drugim štitaricama za lecenje organa za varenje, mokrenje i disanje. Ima lekovito dejstvo kod bolesnika koji imaju grceve u crevima
    1. Caj za održavanje pravilnog rada srca (preventiva protiv infarkta): po jednu supenu kašiku lista maticnjaka, korena i ploda selena i lista imele sa kruške preliti sa 6 dl prokljucale vode. Ostaviti da stoji 2 sata, procediti, zasladiti medom i piti tri puta dnevno po 1 cašu. 2. Upala mokracnih puteva: po 20 gr korena selena, lista breze i medvedeg grožda, lanenog semena i sitnice. Dve supene kašike ove smeše na 300 gr kljucale vode i posle 2 sata odliti i popiti u 3 obroka u toku dana. . . .