Dome slatki dome » Diskusije


Bozur cvece

  • Član
    28. април 2015.

    Na Dalekom istoku božur važi za vrlo svojeglavu biljku, inadžiju. Među mnogim legendama o božuru je i ona o kineskoj carici Kataj Če koja je, da bi udovoljila želji cara, naredila da sve cveće u carskoj bašti procveta odjednom. Jedino je božur prkosno odlučio da ne otvori svoje pupoljke.
    Božur cvet sa stavom
    Za kaznu, kraljica je neposlušni cvet proterala u provinciju. Kada je stigao u planinsko selo, božur je otvorio svoje divne cvetove, a kraljica je pobesnela kada je to saznala. Naredila je da se božur spali, međutim, baš kao i feniks, božur je iz pepela izrastao još lepši.
    Ljubavni cvet
    Kod Srba božur je vrlo često korišćen i u ljubavnoj magiji, kada devojka žarko želi da osvoji srce mladića. Okačen iznad kolevke, koren božura čuva novorođenče od urokljivih pogleda.


    Mirisni parfem
    Božur se često koristi u kozmetičkoj industriji, najčešće kao esencija parfema. Parfemi koji sadrže esenciju cvetova božura podvlače ženstvenost dame koja ove note nosi. Ako pomalo verujete u legende, a dopadaju vam se parfemi koji sadrže božur, vrlo je izvesno da i vi ponekad umete da budete svojeglavi i terate inat.