Dome slatki dome » Diskusije


Klematis cveće

  • Leader
    01. мај 2015.

    Klematis lat. Clematis je puzavica koja raste do visine od 2 do 4 m. Cveće klematis se razlikuju po veličini i zavise od sorte. Klematis je listopadna biljka koja u toku zime nema lišće. Za cveće klematis potrebno je da obezbedite potporu po kojoj raste kao i za cvet dragoljub o kojem je več bilo reči. Potpora može da bude u vidu drvene pergole, pletene žice, ukrasnih merdevina.Razmak između lestvi za uspinjanje i zida treba da bude oko 8 cm, da bi vazduh mogao slobodno da cirkuliše.
    Ova elegantna biljka spada u jedne od omiljenih penjačica zbog svojih različitih vrsta i sorti. Varijateti clematisa su brojni, ima ih od 700. Većina ih ima blagi miris, ali ni jedan ne miriše previše snažno.


    CLEMATIS SADNJA


    Cvece klematis se sadi u proleće od marta do maja ili u jesen. Potrebno je da biljku zasadite na polusenovito ili sunčano mestu, a što više sunca to je bolje za vaš clematis. Pre sadnje klematis potrebno je da saksiju sa biljkom da natopite u kanti punoj vode u kojoj treba da odstoji oko 10 minuta. Za sadnju je potrebno pripremiti zemljište, iskopati rupu koja je dubine oko 60 do 80cm, na dno rupe treba da se stavi sloj šljunka, pa peska i treseta, zatim postavite cvet klematis u rupu, 5 do 10 cm niže od površine zemlje i dobro ga zalijte.
    sadnja klematis
    Cvet klematis treba da se zaliva često i obilno. Za pravilan rast klematisa potrebno je da se zaštiti korenov sistem i donji deo klematisa do visine oko 30 cm,od direktne sunčeve svetlosti.Zaštiti ga možete pomoću drugih biljaka, ako ih posadite dovoljno blizu kako bi napravile hlad, pomoću raznih baštenskih figura ili pomoću velikih saksija.
    Klematis je prelepa puzavica koja se koristi kao cvece za dvoriste .


    CLEMATIS UZGOJ


    Clematis voli redovno zalivanje, bar dok se ne adaptira. U aprilu je potrebno da vaš clematis prihranite sa veštačkim đubrivom u vidu granula koje se posipaju po površini zemljišta oko klematisa, a tokom leta možete zajedno sa zalivanjem da ga prihranite. Preporučuje se da se klematis prihranjuje tokom cele sezone rasta i to u razmaku od 4-6 nedelja.Kada mu listovi koji su tamnozeleni postanu bledi i deluju beživotno tada mu je potrebno dosta vode.
    Koliko često klematis mora da se presadjuje?
    Potrebno je jednom godišnje i to je najbolje obaviti u rano proleće od 2 do početka 4og meseca.
    Kako da znamo koje su kvalitetne biljke?
    Kvalitetne biljke možemo da prepoznamo po snažnim izdancima, tamnozelenim i zdravim listovima i ako imaju dobro razvijen korenov sistem. Prilikom kupovine clematisa treba da se pazi da nemaju polomljene izdanke ili neka druga oštećenja.
    U čemu se ogleda kvalitet biljke?


    Tri najvažnija saveta za uzgoj klematisa


    Prvi je da se klematis mora pravilno orezati, drugi da je potrebno da se vodi računa o jednakom prihranjivanju biljke. I treći da se priliko izbora biljke vodi računa na kakvom staništu ćete da posadite vaš klematis.


    KLEMATIS OREZIVANJE-OREZIVANJE KLEMATISA


    Clematis je puzavica koja raste od 2m do 6 m u visinu, zavisno od sorte,a da bi cvetao obilnije potrebno je orezivanje klematisa. Da bi vaši clematisi obilno cvetovi, evo kako treba pravilno da ih orezete:
    Prvoj grupi pripadaju klematisi koji rano cvetaju i imaju sitne cvetove , a to su clematis vrste : Clematis montana, clematis alpina i clematis macropetala. Oni obrazuju cvetove na prošlogodišnjim granama, i njih nije potrebno da orezujete, ali ako je potrebno možete da orezivanje uradite u aprilu posle cvetanja i to minimalno samo one grane koje smetaju ili su se osušile. Posle orezivanja grane clematisa sazrevaju u toku leta i jeseni, a u proleće stvaraju nove cvetove. Ako ste zakasnili sa orezivanjem, nece cvetati.
    U drugu grupu spadaju klematisi koji su krupnih cvetova i oni cvetaju na mladim jednogodišnjim granama, pa se orezuju u kasnu zimu krajem ferbruara ili početkom marta. Orezujemo ih na polovinu svoje visine.
    Trećoj grupi pripadaju klematisi koji kasno cvetaju i koji su krupnih cvetova i cvetaju na mladim jednogodišnjim granama i oni se orezuju u kasnu zimu na visinu oko 30 do 40 cm. Ovi klematisi se jako orezuju.


    RAZMNOZAVANJE KLEMATISA


    Vaš klematis možete da razmnožite reznicama ili položnicama.U kasno leto ili najesen uzmu se reznice za dobro razvijenih i zdravih biljaka, veličine oko 10-15 cm. Izbojci koji se nalaze prema vrhu biljke su najkvalitetniji. Potrebno je da rez napravite ispod najnižeg lista. Sa donje polovine reznice ukloni se svo lišće. Pripremljene reznice umočite u supstrat za ožiljavanje.
    Razmnožavanje poloznicama je veoma lako, pogotovo ako već imate zasađen klematis u bašti. U proleće uz biljku iskopajte rupu koja je dubine oko 10 cm. Na dno rupe,ako je zemljište lošeg kvaliteta dodajte sloj komposta. U rupu stavite izbojak koji ćete sa žičanim kukama da pričvrstite za tlo. Nakon toga zakopajte rupu i redovno zalivajte i izbojak će se brzo zakoreniti.


    KLEMATIS U SAKSIJI


    Na šta treba da se obrati pažnja kada se bira saksija za klematis?
    Kod sadnje klematis u saksiji treba da se biraju saksije koje su trapezastog oblika i koje se pri vrhu šira. Što je veća saksija, to je bolje za vašu biljku. Potrebno je da je zapremine najmanje oko 20 litara i važno je da ima široke otvore na dnu za odvod vode. Najbolje bi bilo da se koriste keramičke saksije.


    Koliku starost klematis može da dostigne u saksiji?
    Ako je stanište optimalno, i ako dobro negujete vaš clematis može da živi i do 20 godina, pa čak i više.Naravno potrebno je presađivanje svake druge godine.


    Koje bolesti i štetočine napadaju klematis i kako ih suzbiti?
    Sušenje klematisa i pepelnica su najčešće bolesti koje napadaju klematis. Suzbijamo ih brojnim fungicidima protiv ovih bolesti. Često znaju da ga napadnu puževi i lisne vaši.