Dome slatki dome » Diskusije


Jorgovan cveće

  • Član
    07. мај 2015.

    Jorgovan latinski naziv mu je Syringa vulgaris , pripada porodici maslina. Rod jorgovan biljka broji oko 25 vrsta cvetnica. Poreklo jorgovan cvece je iz Turske, a Evropu i Aziju je nastanio u 16 veku. Kod nas se najčešće gaji kao cvece za baste zbog svojih prelepih cvetova i mirisa. Ime potiče od grčke reči syrinx što znači pištaljka, a drvo jorgovan se upotrebljava za pravljenje pištaljke.


    Jorgovan opis biljke


    Jorgovan je veoma otporna listopadnja biljka, koja zahteva veoma malo nege. Gaji se kao prolecno cvece zbog svojih prelepih cvetova.
    Jorgovan boja od bele, roze, ljubičaste, crvene , plave do žute. Na našem podneblju je najviše zastupljen jorgovan biljka sa ljubičastim cvetovima.


    Jorgovan biljka je grm ili manje drvo, koji je visok od 2 do 10 m, visina mu varira.
    Listovi kod jorgovan cvece su naspramno postavljenji, nekad znaju da se nađu i u pršljenovima drveća. oblik lista je srcolik do kopljast kod mnogih vrsta, jednostavan.
    Jorgovan cvece cveta u proleće od aprila do maja meseca. Cvetovi kod jorgovan cvece su mirišljavi, skupljeni u cvasti, piramidalnog oblika, ljubičaste, bele ili bledoljubičaste boje. Plod kod jorgovan biljke je čaura koja kad sazri puca i iz nje izlazi seme.


    Danas u svetu postoji preko 1000 sorti jorgovana, koji se razlikuju po obliku i veličini cvasti, punoći i boji cveta, dužini i vremenu cvetanja.


    Jorgovan sadnja i nega


    Jorgovan treba da sadimo na mestu gde ima dovoljno sunca ili u laganu hladovinu , na zemljištu koje je vlažno i dovoljno drenirano. Jorgovan vrlo brzo raste. Najbolje bi bilo da ga posadite u jesen ili u proleće na razmaku od 1,5 do 5 metara, u zavisnosti od vrste koje sadite, Potrebno je da iskopate duboku rupu, u nju da dodate kompost i da zasadite jorgovan. Naravno posle sađenja trebate ga obilno zaliti. Treba da izbegavate sađenje na području sa jakim mrazevima jer mraz može da uništi cvetne pupoljke.
    U proleće treba da se doda sloj malča i komposta ispod biljke. Potrebno je da se đubri đubrivom koje je bogato fosforom, da bi se podstaklo cvetanje. Postupak ponovite posle cvetanja.


    Jorgovan orezivanje


    Kod orezivanja treba da budete oprezni , jer jorgovan na mladim granama daje cvetove posle jedne do pet godina. Ako biljku želite da podmladite, potrebno je da uklonite trećinu starih grana svake godine. Najviše cvetova ima jorgovan bijka koja je stara oko 6 godina. Neorezani jorgovan cveta svake godine.Treba da proverite da li ima novih izdanaka uz sam koren , jer nepotrebno troše snagu biljka. Odstranite nove izdanke, a stablu treba da ostavite dovoljan razmak između većih grana da bi dobile jednaku količinu sunčeve svetlosti.
    jorgovan cvetOrezivanje se radi posle cvetanja, procvetale cvasti uklonite.


    Kako presaditi jorgovan
    Jorgovan koji je mlad veoma lako podnosi presadjivanje u proleće. Mada se preporučuje presadjivanje u jesen, kada stane vegetacija. Potrebno mu je kiselo zemljište i dobra drenaža.


    Kako razmnoziti jorgovan
    Najbolje vreme za njegovo zakorenjavanje je od marta do juna. Reznica koja je duga od 20-25 cm i na sebi imaju 5-6 listova . Reznice se na donjem kraju odrežu ispod kolenca, jer se iz njih stvara koren. Može da se umoči u hormon za zakorenjavanje i stavi u mešavinu peska i zemlje. Prekrije se najlonom i stavi na toplo mesto, sa dosta sunceve svetlosti , ali ne sme da bude prejako. Zalivati i prskati reznice sa mlakom vodom, zemlja ne sme da bude previše vlažna, jer lako dolazi do truljenja. Najlon treba da se svaki dan podiže da uđe svež vazduh.

    Jorgovan u narodnoj medicini
    Jorgovan cvece osim u parfemskoj industiji , ima svoje mesto i u narodnoj medicini. Kora i ljuska semena, leči dijareju i druge tegobe organa za varenje. Uspešno odklanja simptome groznice koje su praćene visokom temperaturom i drhtavicom.
    Posebno se pokazao u lečenju malarije, a i pri uklanjanju bolova, lečenju živaca i reume.
    Kora drveta se skida u jesen nakon što plodovi sazru, suši se na provetrenom i toplom mestu. Lekovitost joj daju sastojici popun tatina, eteričnih ulja, minerala.
    Caj od jorgovana
    U dva deciltra vode se potopi jedna kašikica usitnjene ljuske ploda ili kore drveta. U vodi stoji oko dva sata. Nakon toga se čaj prokuva i ostavi da odstoji još jedan sat. Piju se jedna do dve šolje dvevno, po potrebi mogu i tri.


    Jorgovan etericno ulje


    etericno ulje jorgovanUlje od cvece jorgovan poznato i kao sredstvo za masažu i lečenje reume. A u narodnoj medicini se koristi i za ispiranje usta.
    Za masažu bolnih mesta, potrebno je da se napuni cvetovima jorgovan prazna flaša od jedne litre i u nalije maslinovo ulje, prekriti i ostaviti da stoji na suncu 3 nedelje. Dobijeni sadržaj procediti i možete ga koristiti za masažu.


    Simbolika cveca jorgovan


    Ljubičasti jorgovan označava prvu ljubav, a beli jorgovan je simbol nevinosti. U Kipru i Grčkoj je veoma čvrsto povezan sa Uskrsom jer cveta u to vreme.


    Jorgovan se gaji u gradskim sredinama i ima veoma veliki značaj kao dekorativna biljka. Koristi se za pojedinačnu sadnju kao cvece za bastu i parkovima. Jorgovan cvece se koristi i kao rezani cvet, a neke vrste gajimo i u saksijama.