Dome slatki dome » Diskusije


Portulaca - Prkos

  • Član
    13. мај 2015.

    Razmnožavanje i proizvodnja


    Semenom razmnožavamo sorte Portulaca grandiflora, sa jednostavnim cvetovima, dok one sorte koje imaju pune cvetove možemo razmnožavati reznicama. Za proizvodnju 1.000 komada rasada potrebno je posejati 1.500 semenki, odnosno 2 grama semena. Seme zadržava klijavost do 4 godine i veoma je sitno. Najpogodnije vreme setve je sredina marta meseca. Setvu možemo obavljati u saće ili u plastične saksije veličine 6 – 8 cm. U svaku saksiju plitko zasejemo 3-4 semenke i smeštamo ih na temperaturu od 20 – 24° C. Nicanje je u periodu od 7-14 dana, nakon čega temperaturu smanjujemo na 12 – 16 °C. Za sadnju koristimo laki supstrat sa dosta peska ili perlita, koji ima pH 5,5 – 6,5.


    Kada ponici dostignu 4-5 cm dužine vršimo prikraćivanje u vršnom delu i nakon toga biljke podrvrgavamo hladnoj fazi uzgoja koja traje dva puna meseca i temperatura je tada 5–10°C


    U tom periodu smanjujemo zalivanje. Nakon isteka hladne faze pa do prodaje, odnosno sadnje na stalno mesto, biljke negujemo na temperaturi od 12 – 14°C. Ukoliko se nismo striktno pridržavali optimalnih tremperatura za uzgoj portulake, pa smo je držali na većim temperaturama, neophodno je primeniti tretiranje sa o,3 – 0,5% alarom. Sadnja na stalno mesto počinje krajem aprila. Možemo raditi i setvu na stalno mesto i to polovinom aprila meseca i u tom slučaju iznikle biljke moramo pročupavanjem razredjivati. Od setve semena, pa do početka cvetanja protekne 60 – 70 dana.


    Reznicama razmnožavamo Portulacu umbraticolu. Reznice režemo na dužine oko 5 cm i polažemo ih u peskoviti supstrat na ožiljavanje koje traje oko 20 dana, na temperaturi od 18°C. Nakon ožiljavanja ih sadimo u saksije 10 – 12 cm ili u veće, viseće posude kada koristimo 3 – 5 reznica. Nakon užiljavanja skidamo vršne delove radi boljeg bokorenja i temperaturu spuštamo na 12°C. U januaru i februaru biljke izlažemo hladnoj fazi gde je temperatura spuštena na 5 – 8°C. Od isteka hladne faze, pa do prodaje, odnosno sadnje na otvorenom prostoru, biljke gajimo na temperaturi od 12 – 14°C. Zemljišni supstrati koje koristimo za sadnju, moraju imati dobru propustljivost dodavanjem perlita ili vermikulita i pH 5,5 – 6,5, kao i dodato mineralno gnojivo, lako topivo u količini od 1 – 2 kg/m3.


    Portulaca prezimljava na svetlom mestu i na temperaturi od 14 – 16°C.


    Uslovi gajenja


    Zalivanje portulake je veoma oprezno u vreme presadnje.
    Biljka traži svetlo mesto, suvo i ocedito.
    Prihranjivanje primenjujemo samo jednom mesečno.
    Ovo je veoma zdrava biljka i sem biljnih vaši, drugih problema nema.


    Sorte i primena


    Kod vrste Portulaca grandiflora poznate su sorte Cupido i Samba sa izrazito krupnim cvetovima. Sa polupunim cvetovima poznata je i sorta Margarita.


    Najčešće je koristimo za setvu na slobodnom prostoru, na rubovima perenjaka, izmedju kamenih staza, na podzidima i sl. Traži minimalno vlage i pogodna je za skromne životne uslove.


    Portlaca umbraticola je puzava vrsta, pa je njena primena najlepša u visećim posudama, žardinjerama i stubovima i svuda uspeva izuzetno, čak i tamo gde druge jednogodišnje cvetnice ne bi mogle! Možemo je saditi i u kombinaciji sa Toreniom.