Dome slatki dome » Diskusije


Crassula ili Japansko drvo

  • Član
    13. мај 2015.

    Rod Crassula pripada porodici Crassulaceae (tustike), vrste koje se kod nas gaje, većinom, su poreklom iz južne Afrike. Ime je dobila od latinske reči crassus - debeo, mesnat, tust. Rod je zastuplje sa preko 300 vrsta rasprostrajnenih po čitavom svetu, to su pre svega trajnice - višegodišnje sukulentne, zimzelene biljke, visine i do 3 m. Stabljike su debele, kratke, sa naspramnim, okruglastim, sukulentnim listovima. Uglavom se lako razmnožava rezanicama tj. delovima biljke (list, stabljika) o većinom su toleritne na umerenu hladnoću.


    Crassula ovata pripada ovom rodu. Engleski naziv je Jade plant, Money plant, a kod nas ima dosta imena, najčešća su: Krasula, Tustika, Japansko drvo, Drvo novca i sl.


    Listovi su tamnozeleni, dužine 3-10 cm i širine 2-4 cm. Neki varijeteti mogu imati crvenu prugu duž ivice listova. Zadnjih godina se pojavilo mnogo varijeteta sa panaširanim listovima. Mladi izdanci su iste boje kao i listovi, kasnije odrvene i postaju braon. Cvetovi su sitni, beli ili roze, podseća na male petokrake i često je više cvetova skupljeno u cvast. Retko cveta u enterijeru. Često se gaji kao bonsai


    Zahteva supstrat sa dobrom drenažom i srednje plodan. Zimi obavezno mirovanje uz vrlo malo zalivanja. Voli svetlo mesto u sobi i na nižim temperaturama (7-10 C), ako kojim slučajem krene da veta tokom zime treba joj nešto viša temperatura (12-15 C). leti joj treba pružiti položaj na otvorenom, to će je preporoditi.


    Razmnožavanje je veoma jednostavno vršnim reznicama, listovima, izdancima ali i delovima biljke. Reznice ostavljamo nekoliko sati da odstoje, da se prosuši-zasuši rez. Tek tada stavljamo u odgovarajući supstrat da se ožile.


    Mogu se pojaviti lisne gliste ili voštane vaši (ove vaši skidamo mehanički).


    Zanimljivo - Po staroj kineskoj tehnici feng sui, biljku treba postaviti sa desne strane ulaznih vrata kuće u severnom ili
    severozapadnom delu. "Biljka poseduje eterična ulja koje povećavaju mentalnu i fizičku budnost čoveka i aktiviraju njegove umne i fizičke sposobnosti."